Бракуване на автомобил: стъпка по стъпка


Дата: 10/11, 09:48

Всеки от нас се е сблъсквал с неразрешимата ситуация, предшестваща закупуването на нова лека кола, а именно - какво да правя със старата? Доста често старите возила вече не са годни за продажба и съответно не ни остава друг избор, освен да ги оставим пред блока. Замисляли ли сте се обаче какво причинявате не само на съседите си (все пак заемате цяло паркомясто, всички знаем какъв проблем е това), но и на околната среда?

В 21. век би трябвало да има рационален начин да се отървем от вече негодния автомобил и да сме в услуга на природата, а защо не и на себе си. В следващите редове ще ви изложим всичко необходимо, стъпка по стъпка за бракуване на автомобил.

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да си подготвите желязното търпение, защото ще посетите някои институции - няма как без това!

Следваща стъпка - документите на автомобила. Разбира се, минавате през КАТ, за да направите дерегистрация на колата. За тази цел ще са ви необходими двата талона на колата (голям и малък), регистрационните табели, молба за дерегистрация, която се попълва на място в КАТ. 

 

За да се случи тази процедура, трябва да сте платили данъка на колата в общината, а ако искате да предадете автомобила за скрап, което е доста разумно решение, трябва да си подсигурите и бележка от фирмата, която ще го изкупи. Тази бележка е изключително важна, защото с нея ще докажете пред КАТ, че вашият вече бракуван автомобил няма да стои пред блока, а ще бъде рециклиран, съобразно нормите и изискванията, които действат. Ако все пак решите да си я оставите за спомен, трябва да я съхранявате в частен имот или гараж.


Следващата стъпка е подаването на документите в КАТ. Плащате такса, която е минимална, подавате си всичко гореизброено и сте готови за следващ етап. Ако всичко ви е изрядно и заплатите таксата, от КАТ ви вземат регистрационните табели, дупчат ви талона, с което се ознаменува неговата невалидност насетне, и честито! Автомобилът ви е успешно дерегистриран.

 

Важно е да не забравите и отписването в данъчното, защото е твърде вероятно да станете некоректен платец спрямо държавата, ако пропуснете тази стъпка. Посещавате общината и готово! Вече няма да дължите данъци за тази кола.

 

Както вече споменахме, хубаво е да вземете решение за стария автомобил още преди да предприемете стъпките, които вече описахме. Естествено, най-недалновидното решение би било да го оставите пред жилищното пространство. Още повече, че ако някой добросъвестен съсед подаде жалба в общината, може и глоба да отнесете.

 

Най-лесно за вас е да потърсите фирма за изкупуване на стари автомобили, която ще се ангажира с всичко, а вие и пари ще изкарате.

Не забравяйте, че е хубаво да се обърнете към лицензирана фирма, в която работят професионалисти, за да нямате главоболия и да имате изгода от целия процес.


 

За щастие в България има редица фирми за изкупуване на стари автомобили. Избирате такава, която да е във вашата община, а дори и във вашия град, и действате.

Сумата, която можете да спечелите, зависи основно от два фактора - тегло и вид метали, от които е направен автомобилът. Тази справка можете да направите лесно, защото всяка фирма разполага с нужната информация - казвате марката на колата и получавате информацията. Хубаво е да разгледате добре, защото понякога сумите варират значително, тоест има фирми, които плащат доста по-добре от други. Норд Холдинг например е доста добър вариант. Информацията е налична в сайта им, а също така имат депа в доста градове в държавата.

 

Веднъж попаднал на площадката за скрап, вашият автомобил ще бъде разкомплектован от служителите, част от металите ще бъдат отделени за повторна употреба и така ще дадат живот на друг автомобил, който още е годен за употреба, а тези, които попадат в графа “опасни отпадъци”, ще бъдат безопасно преработени.


Какво остава за вас, освен добрите спомени със стария автомобил? Остава една доста прилична сума, която може да инвестирате в дълго мечтана ваканция или пък аксесоар за новата кола, а защо не подарък за любимия човек?  Остава и удовлетворението, че сте взели правилното решение, с което не само сте се спасили от ненужна вече вещ, но сте спасили и околната среда от ненужното замърсяване. 

 

Източник на изображения: Pixabay

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Барселона 4:1 Байерн
Дата: 23/10, 23:50

Биг Брадър с тайна мисия за Теодора
Дата: 23/10, 23:31

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 23/10, 23:20

Барселона 3:1 Байерн, втори гол на Рафиня
Дата: 23/10, 23:12

Дядо Стоичков: Обичам те безкрайно, малък Христо!
Дата: 23/10, 22:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия