Съветите на специалистът по хранителна терапия Анелия Ганчева
Какво е инсулин и как работи?
Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който играе ключова роля в управлението на енергийния баланс в организма. След хранене, когато нивата на кръвната захар се повишат, панкреасът отделя инсулин, за да помогне на клетките да абсорбират глюкозата (захарта) и да я използват за енергия. Черният дроб също участва в този процес, като съхранява излишната глюкоза под формата на гликоген за бъдеща употреба.
Когато нивата на кръвната захар спаднат, панкреасът освобождава друг хормон – глюкагон. Той сигнализира на черния дроб да преобразува гликогена обратно в глюкоза, за да поддържа нормални нива на кръвната захар.
Какво е инсулинова резистентност?
Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките на тялото не реагират правилно на инсулина. Представете си инсулина като ключ, който отключва клетките, за да позволи на глюкозата да влезе и да бъде използвана за енергия. При резистентност този "ключ" вече не работи добре, което води до натрупване на глюкоза в кръвта. Това може да доведе до хронично повишени нива на кръвната захар и повишен риск от диабет тип 2.
Кои са рисковите фактори за инсулинова резистентност?
Как да се храним, ако сме с инсулинова резистентност?
За управлението на инсулиновата резистентност храненето играе изключително важна роля. В последното десетилетие се правят много проучвания по темата кое е най-подходящото хранене при инсулинова резистентност. Ето някои препоръки:
Важност на физическата активност и съня
Много проучвания потвърждават, че съществува пряка връзка между заседналия начин на живот и повишения риск от инсулинова резистентност. А само една нощ с липсва на сън може да постави тялото в състояние на инсулинова резистентност. Ето защо редовната физическа активност и качественият сън трябва да са основен приоритет за нормализиране нивата на инсулина.
Анелия Ганчева
Ани се обучава за хранителен терапевт и смята, че балансът идва, когато започнеш да се приемаш и да осъзнаваш, че когато цъфтиш отвътре, всичко около теб разцъфва също. Тя е завършила Nutritional therapy Association като NTP, а в момента кара и бакалавърска степен Nutritional Therapy (BCs Hons) към Institute of Optimum Nutrition, UK. Също така има допълнителни квалифицкации като Naturopaty Diploma, Gut-Brain Connection Diploma, както и Nutrition and Lifestyle in Pregnancy и Breastfeeding and Adequate Substitutes
Член е на Сдружението на Нутриционистите в България (СНБ), Европейска асоциация за клинични нутриционисти (ESPEN) и Британска асоциация по хранене (BANT).
Ани е автор на блога Healthylicious и вярва, че здравословното е вкусно. Healthylicious е място за здравословни рецепти, но и за разговори за живота и за баланса между храната и съзнанието. Тя вярва в истинската и чиста храна и умело съчетава вкусове, превръщайките здравословните десерти и храни в наслада за ума и небцето.
* публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Нов удар за Доган
Дата: 02/12, 16:21
Колко ще ни струва шаранът този Никулден и какво казват от БАБХ
Дата: 02/12, 16:19
Павлин Николов празнува рожден ден
Дата: 02/12, 16:19
Турция пуска скоростен влак до границата с България
Дата: 02/12, 16:18
Камион помете кола в Търново, движението по пътя София-Варна е затруднено
Дата: 02/12, 16:06