Предлагат ново място за Алея на книгата във Варна


Дата: 02/07, 15:38

Булфото

Отново предлагат ново място за провеждането на Алея на книгата във Варна. Това става ясно от протокол на Експертния съвет по устройство на територията. Документът отразява проведеното на 22 май заседание на ЕСУТ. В дневния ред присъства заявление за провеждане на Алея на книгата между 2 и 11 август по пешеходната зона на бул. „Сливница“, в отсечката между хотел „Черно море“ и хотел „Одесос“, предаде Морето.нет.
 

От протокола става ясно, че съветът отлага гледането на заявлението като са посочени забележки и указания. ЕСУТ „предлага по целесъобразност да се проучи за този вид събития да се провеждат на територията по бул. „Княз Борис I” или по ул. „Преслав“, става ясно от документите.


Има указания за съгласуване на схемата с Пожарна безопасност. Припомнят, че в общински и държавни имоти не могат да се поставят обекти с площ по-голяма от 15 кв. м. и маси/витрини с площ по-голяма от 5 кв. м. Преместваемите обекти трябва да отговарят на изискванията, така че да не затрудняват достъпността и проходимостта на градската среда, да не са поставени върху съоръжения на инженерната инфраструктура или сервитутната им зона, да съответстват на приетите проекти и други.

Миналата година се заформи сериозен скандал около въпроса с мястото на изложението. Тогава заявлението на Асоциация „Българска книга“ за същата локация по бул. „Сливница“ беше отхвърлено като беше предложена алтернатива за пространството до Археологическия музей.

Експертният съвет базира решението си за отказ на Наредба на Общински съвет за разполагане на преместваеми обекти по смисъла на член 56 ал. 1 от ЗУТ. В мотивите за отказа е посочено, че според наредбата, не се допуска поставяне на преместваеми обекти върху определени главни улици и площади на територията на Община Варна, включително и на 20 метра по протежението на улиците, свързани с тях. Сред тях попада и отсечката по бул. „Сливница“ от бул. „Съборни“ до Морската градина.

Интересно обаче е, че в списъка със забранени улици влизат и „Княз Борис I” и „Преслав“. Именно тях тази година ЕСУТ представя като възможен вариант за Алеята, което прави нещата още по – объркващи.

В крайна сметка миналата година след дълги спорове и компромиси изложението се проведе на обичайното си място, но с малко по – различно разположение на шатрите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ризова притисна Тошко с неудобен въпрос за Слави и Бойко
Дата: 04/07, 17:57

Държавната агенция за закрила на детето подписа споразумение за сътрудничество с университет
Дата: 04/07, 17:50

Митов, ГЕРБ: Бориславова предложи на Пеевски да ги инсталира като втора партия
Дата: 04/07, 17:40

Скандален случай на морето – родители дишат райски газ пред детето си
Дата: 04/07, 17:33

Луканов: Във Фратрия: титуляри и резерви няма
Дата: 04/07, 17:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия