Банките променят играта на пазара на имоти


Дата: 24/11, 09:17

Булфото

След повишението на лихвените проценти от страна на централните банки по света, жилищните пазари в много страни изпаднаха в шок. А това доведе до една нова реалност: бумът на недвижимите имоти, които направиха много хора богати, приключи.

Проблемите на жилищните пазари по цял свят се колебаят между по-високите разходи за заеми и недостига на жилища, който държи цените високи, което прави имотите скъпи и недостъпни в много региони, пише Bloomberg, предаде Пловдив 24.

Американският жилищен пазар на практика е замразен – собствениците с ниски лихвени проценти не са склонни да продават, а за купувачите нито е изгодно, нито има голям избор заради липсата на предлагане.

Събитията могат да се развият по различен начин във всяка държава, но каквото и да става на отделните пазари, потенциално ще доведе до забавяне на глобалните икономики, след като жителите започнаха да отделят повече от доходите си за имота, независимо дали го наемат, или е техен и го изплащат.

Според експерти предстои бавен спад на цените в развитите икономики, а не срив. Малко вероятно е икономическото забавяне да доведе до много загуби на работни места, което да причини проблеми в жилищния сектор.

Нова Зеландия беше един от най-засегнатите жилищни пазари в това отношение. Цените на имотите се покачиха с почти 30% спрямо 2021 г. Спасителен пояс за много домакинства беше силният ръст на заплатите и заетостта", казва Шарън Золнер, главен икономист в ANZ в Окланд.

Жилищният бум в глобален мащаб през последното десетилетие превърна недвижимите имоти в бърз път към богатство в страни като Нова Зеландия, Австралия и особено Канада, където десетки хиляди хора решиха да инвестират парите си в жилище. Но по-високите лихвени проценти внезапно обърнаха нещата.

Хората, купуващи жилище "на зелено“ се превърнаха в ключов източник на финансиране за строителните предприемачи през последното десетилетие и тяхното оттегляне вече доведе до забавяне или отмяна на хиляди планирани жилища в Торонто например.

Подобна ситуация се развива и в Европа, където по-високите лихви и нарастващите разходи за строителство може да увличат напрежението в предлагането. В Германия новите разрешителни за строеж са намалели с над 27 на сто през първата половина на годината, а във Франция те са с 28% надолу до юни.

Швеция е претърпяла най-лошия си спад от кризата през 90-те години на миналия век. Темповете на строителство се движат на по-малко от една трета от това което се смята за необходимо, за да се справи с търсенето от страна на купувачите.

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 06:30

Лошо време в петък
Дата: 03/05, 04:00

Иззеха автомобила на шуменец, шофирал под въздействието на канабис
Дата: 03/05, 03:00

Японски град блокира гледката към планината Фуджи заради тълпите от туристи
Дата: 03/05, 02:00

Разпети петък е, най-тъжният ден от Страстната седмица
Дата: 03/05, 01:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия