Американското разузнаване информира Тръмп за смъртни заплахи от Иран


Дата: 25/09, 11:36

Пиксабей

Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп е бил информиран от американското разузнаване за отправени смъртни заплахи към него от страна на Иран, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на изявление на предизборната му кампания, пише БТА.

"Президентът Тръмп беше информиран по-рано днес от Службата на директора на националното разузнаване относно реални и конкретни заплахи от Иран да го убият в опит да да посеят хаос и да дестабилизират Съединените щати", се казва в изявление на говорителя на неговата кампания Стивън Чън.

"Служителите на разузнаването установиха, че тези продължаващи и координирани атаки са се засилили през последните няколко месеца“, каза Чън, като уточни, че американските правителствени официални лица работят за защитата на Тръмп и за това в изборите да няма намеса.  

Иран неведнъж е отричал твърденията на САЩ за намеса в американските дела. Постоянната мисия на Иран към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на молбата за коментар.

Говорител на разузнаването потвърди за разговорите с Тръмп, но отказа да даде повече подробности.

По-рано този месец пакистанец, за когото се твърди, че е свързан с Иран, пледира невинен по обвинения, произтичащи от предполагаем заговор за убийство на американски политик в отговор на убийството през 2020 г. от САЩ на иранския военен командир генерал Касем Солеймани. Обвиняемият е посочил Тръмп като потенциална мишена, но не е замислил схемата като план за убийство на бившия президент, според запознат с въпроса източник, отбелязва Ройтерс.

Федералните власти разследват и опита за убийство на Тръмп на голф игрището му в щата Флорида, недалеч от имението му Мар а Лаго, в средата на този месец и стрелбата по републиканския кандидат за президент на митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания, на 13 юли. Няма индикации за иранско участие в нито един от двата случая.

Миналата седмица американските правителствени агенции заявиха, че ирански хакери са изпратили имейли с откраднати материали от кампанията на бившия президент до хора, участващи в кампанията за преизбиране на тогавашния кандидат на Демократическата партия и настоящ президент Джо Байдън, което е част от предполагаемите по-широкообхватни усилия на Техеран да повлияе на изборите в страната.

Байдън се оттегли като кандидат за президент на Демократическата партия в края на юли и бе заменен от вицепрезиденката Камала Харис, която се изправи срещу Тръмп в напрегната надпревара за предстоящите избори на 5 ноември.

През август Съединените щати обвиниха Иран, че е започнал кибероперации срещу кампаниите на двамата кандидати – обвинения, които Иран отхвърли. 

Техеран твърди, че Вашингтон се е намесвал в делата му в продължение на десетилетия, като се позовава на събития, които обхващат периода от преврата срещу министър-председателя Мохамед Мосадък през 1953 г. до убийството на елитния командир генерал Солеймани през 2020 г. при удар с американски безпилотен летателен апарат в покрайнините на Багдад в Ирак, отбелязва Ройтерс.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Най-красивите в „Игри на волята" направиха силна коалиция
Дата: 25/09, 13:13

СЗО: Мръсният въздух причинява 11 000 смъртни случая годишно в България
Дата: 25/09, 13:07

Водеща на БТВ: Измина най-трудният и най-самотният месец в живота ми
Дата: 25/09, 13:051 Коментар

Шаман събра 11 гледания за 3 месеца в руския "убиец на YouTube" - "Платформата"
Дата: 25/09, 12:58

5000 евро може да стане минималната заплата в България и всички фирми ще избягат в Румъния
Дата: 25/09, 12:531 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия