Безплатен концерт "Опера в малкия град" - подарък за варненската публика


Дата: 14/12, 06:15

 

Сдружение "Славянски Звън" и "Новицки парти къмпани" канят ценители на два концерта под наслов “Опера в малкия град”, които ще се проведат в градовете Варна и Горна Оряховица. 

В тях ще вземат участие елитни имена в света на оперното изкуство от България и Китай. 

 

Един от тях е световно известният тенор Бойко Цветанов - Председател на международното жури в Международен младежки фестивал "Славянски звън" и лауреати от Модул “Музика”, категория “Класическо пеене” от четвъртото издание на фестивала, който се проведе преди началото на годината. 

 

Тенорът БОЙКО ЦВЕТАНОВ е един от най-големите тенори на нашето време, завършил е Консерваторията в София, специализирал е при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия „Верди“ в Бусето и при Франко Корели.

 

Великият Борис Христов наричал своя ученик „Сине мой, Дон Карлос на моите мечти“, в асоциация с образа от едноименната Вердиева опера. Искал дори той да наследи родната му къща, но Бойко отказал, защото „домът на такъв велик българин като Борис Христов, не може да принадлежи само на един човек, а на цяла България”, както обяснява самият Бойко Цветанов.

 

Оперният титан е с изключително богат репертоар – над 60 централни тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Доницети, Росини, Чайковски, Белини и други, в кантатно-ораториални произведения, както и редица опуси на български композитори. Гастролира по целия свят, пял е в прочути театри, с известни певци и диригенти, гастролира на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия, Франция, Испания, Португалия и др.

 

Аконпанимента на пиано и в двата концерта ще е дело на талантливата ЛИЛИЯ ЖЕКОВА. Тя е родена в гр. София. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност пиано, където учи при проф. Елена Дикова, проф. Ружка Чаракчиева и проф. Венцеслав Николов. Участва в майсторските класове по пиано на проф. Ян Готлиб Ирачек, проф. Барбара Мозер, проф. Ралф Наткемпер, проф. Акико Еби, проф. Марта Гуляш и др. Свирила е като солист на Академичния симфоничен оркестър към НМА и Шуменска филхармония. От 2016 г. работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия, а през 2020 г. защитава успешно дисертация за научната степен „доктор“.

Активно се занимава с камерна музика като член на Камерен ансамбъл „Силуети“. Съставът има реализирани записи за БНР, както и участия в рамките на много фестивали. От 2018 г. са част от  Европейската академия за камерна музика (ECMA). По покана на БНР съставът представя България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния „Euroradio Christmas music day“. През 2022 г. ансамбълът отбеляза своята десетгодишнина с цикъл концерти и представи своя дебютен диск „Силуети“.

 

Друг атрактивен участник е сопраното МАРИЯ ЧАВДАРОВА. Тя завършва магистратура по Оперно пеене в НМА проф. Панчо Владигеров през 2022 година, в класа на проф. Нико Исаков. От юли, 2022 до януари 2023 година, е част от състава на Държавна опера Русе, като артист-солист.Към момента е част от състава на операта във Варна.

Участие ще вземе и УАНГ ДЖУНРАН от Китай. Тя е докторантка по класическо пеене, Национална музикална академия“Проф.Панчо Владигеров”. Тя печели първа награда от CCTV „Колкото повече се бориш, толкова по-смел“ .(2022г.), втора награда от конкурса за певци в кампуса на провинция Хайнан.(2014 г.)

Първа награда от Фестивала на младежкото изкуство в Хайнан.(2016г.)

Трета награда от китайската музикална награда „Златна камбана“ за пеене на провинция Хайнан. (2017г.)

През 2018 г. участва в Международния фестивал на изкуствата в Единбург и грандиозно изпълни „Cultural China Silk Road Ballads – 2018 China Night Gala“ на Арт център Единбург в Шотландия.

 

През 2021 г. ръководи проекта на отдела за култура и туризъм на провинция Хъбей „Изследване на разпространението и развитието на народните песни на Хъбей в ерата на новите медии“.

Участва в оригиналния мюзикъл „Нашето поколение“ като роля Ли Тинг. 

Следващият талант, който може да чуете на концертите е Сима Чи - тенор от Китай. 

Учил е класическо пеене в гимназия номер 1 на окръг Zhoukou Taikang, Университет Shangqiu, Университет Хенан и HMA. Той е единственият, който учи музика в семейството си В момента изучава класическо пеене при проф.Елица Нешевска и камерно пеене при проф. Елена Каралийска във HMA.

 

СОНГ ЦЕ също е тенор от Китай, който ще вземе участие в "Опера в малкия град". Сонг е лауреат "Първа степен" в Международен младежки фестивал "Славянски звън". В момента е докторант специалност "Класическо пеене" в НМА"Проф. Панчо Владигеров". 

Искра Иванова - Председател на Сдружение "Славянски звън" кани всички, които обичат класическата музика и великото оперно изкуство на 13 декември от 19:00 ч. в Градска художествена галерия “Борис Георгиев”; Варна и на 14 декември от 18:30ч в Арт салон на Средно училище “Георги Измирлиев”; Горна Оряховица. 

"Нямаме търпение да се видим с вас! Отделете си свободно време и се насладете на виртуозните изпълнения на нашите участници! В програмата ще прозвучат творби на Моцарт, Доницети, Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Верди, Чайковски, Пучини, Лехар, Леонкавало, Дворжак, Тости. Изказвам благодарност към госпожа Йорданка Кушева - културен деец и общественик за поканата да гостуваме в Горна Оряховица. Вземете с вас топлото коледно настроение, сигурни сме че няма да съжалявате! Ние като организатори, правим този коледен подарък към публиката с послание и съзнание, че изкуството ни прави по-добри! Очакваме ви!"- споделя Искра. 

Концертите са със свободен вход и публиката ще се допуска до запълване на капацитета на свободните места в залите. 

 

Организатори на събитието са: Сдружение “Славянски звън” и NOVITSKI PARTY COMPANY, съорганизатор е Средно училище “Георги Измирлиев”; град Горна Оряховица.

Проекта се реализира финасовата подкрепа на Министерсво на културата Република България.

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общински съветник и бивш депутат са задържаните за увреждане на агитационен транспарант на партия, регистрирана за изборите
Дата: 23/10, 14:23

Спират бургер в Макдоналдс заради опасна бактерия, причинила смърт
Дата: 23/10, 14:21

От "Градски транспорт - Варна“ поискаха реален диалог с общинската управа
Дата: 23/10, 14:18

Варненка: Днес 4 километра минах от "Виница" към центъра за 45 минути
Дата: 23/10, 14:11

Нови правила в авиацията в ЕС
Дата: 23/10, 14:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия