Как да подобрим паметта си?


Дата: 19/12, 11:27

Как работи нашата памет?

Човешкият мозък е способен да запаметява и разсъждава. Всеки ден се учим и може да запомним много нови данни, процеси и логически правила, които допълнително ни помагат да развиваме и надграждаме знанията си. Всяка нова информация или усещане, което нашият мозък получава предимно чрез сетивата, се предава под формата на електрически импулс от една нервна клетка към друга – неврон, чрез връзки, наречени синапси. 

Колкото повече синапси се създават между невроните, толкова по-развита е синаптичната мрежа. Това помага по-лесно да съхраняваме нова информация в центровете на паметта и също толкова лесно след това, когато имаме нужда от нея, бързо да извлечем данни или научено правило, за да го използваме за целите на текущите разсъждения. 

Стотици милиони неврони и много милиарди синаптични връзки определят капацитета на нашата памет и когнитивната функция. Имайки предвид голямата динамика на живота, нарастващия стрес, липсата на физическа активност и най-вече неправилното хранене, ако искаме да запазим и подобрим паметта и когнитивните си способности, е добре да въведем добавка за памет. Това е особено важно на възраст над петдесет години. Тя ще стимулира мозъка при създаването на нови синапси, ще подобри защитата на нервните клетки от увреждане, причинено от оксидативен стрес, като по този начин ще помогне за укрепване на паметта.

Фактори, влияещи върху паметта

Има много фактори, които влияят на начина, по който мозъкът ни запомня. Например, добрата циркулация е важна, за да се осигури добър приток на кръв, т.е. кислород и хранителни вещества за клетките в мозъка, за да може да работят правилно. Тогава сънят и почивката са особено важни, което дава възможност на мозъка да организира и съхранява всички нови данни и информация и да организира пространството в паметта за още информация. 

Но тъй като обича почивката, мозъкът изисква и упражнения, които го натоварват, постоянно учене и прилагане на логика, помагаща да се поддържа активността на синапсите. Те са ключови за съхраняването на нова информация и разбира се за достъпа до вече съхранени данни. Или казано по-просто, ако не тренираме мозъка, научената и съхранена информация бавно ще започне да се губи и забравя.

Промяна в начина на живот за подобряване на паметта

Ако искаме да поддържаме и подобряваме паметта, е необходимо да обърнем внимание на начина на живот. Нередовното и лошо хранене, особено прекомерният прием на захар, заседналият начин на живот, както и прекомерната консумация на алкохол или някои наркотични вещества гарантирано отслабват паметта и влошават цялостното здраве и функция на мозъка.

  1. Стратегии за хранене

Ключовите промени, които трябва да се направят, са премахване на консумацията на храни, богати на добавени захари и преработени мазнини, бързи и висококалорични храни, както и ограничаване на алкохола. Наред с това е необходимо увеличаване на приема на здравословни вещества, особено омега 3 мазнини чрез ядки, семена, риба или морски дарове, на омега 9, които идват от студено пресован зехтин, както и добавяне в дневното меню на цветни зеленчуци и плодове, които носят много антиоксиданти. Последните предпазват мозъка от оксидативен стрес и увреждане, причинено от токсини. Днес науката потвърждава, че хранителните добавки с определени растителни екстракти, като тези от билка бакопа или от медицинската гъба лъвска грива, са в състояние да активират синапсите в мозъка и да поддържат когнитивната функция и паметта. Ето защо е добре винаги да приемате добавка за памет – за да подпомогнете укрепването и да осигурите подобряването ѝ.

  1. Значението на физическата активност

Редовната физическа активност осигурява два вида ползи. Подобряване на психичното здраве, намаляване на стреса и депресията, както и подобрено кръвообращение, което позволява редовно хранене на мозъка. Колкото повече кислород и хранителни вещества достигат до мозъчните клетки, толкова по-голямо е подобряването на паметта.

Когнитивни стратегии за подобряване на паметта

Те включват участие в групи или работа с психолози и други професионалисти, както и ежедневно извършване на определени задачи, които помагат за подобряване на паметта. Тези задачи обикновено са обвързани с непрекъснато четене, защото всяка нова прочетена и преразказана книга е упражнение за мозъка. 

След това се пристъпва към изучаване на чужд език чрез постоянно учене на нови думи, решаване на логически задачи или игра на логически игри. Дори елементарната ежедневна домашна дейност като решаване кръстословици, карат мозъка да научи нещо ново и представлява обучение за подобряване на неговата годност и капацитет.

Влиянието на стреса върху паметта

Винаги, когато сме под стрес, чувстваме, че мозъкът ни просто се изключва. Това е така, тъй като активирането на стреса блокира нормалната функция на органите и подготвя тялото за защита или бърза физическа реакция, за да ни предпази от някаква непосредствена опасност. 

Ако имаме постоянен и силен стрес в живота си, това ще има дългосрочно отрицателно въздействие върху когнитивната функция. Затова, прилагането на медитация, йога или консултация с психолози и подходяща терапия е ефективно за поддържане и подобряване на концентрацията, фокуса, ученето и паметта.

 

*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Създателят на "българската хиперкола": Тепърва автомобилът ще хвърчи по писти
Дата: 23/10, 11:17

Експерт: Хората в Северна Македония се страхуват да декларират българското си гражданство
Дата: 23/10, 11:14

Оставиха в ареста трима мароканци, опитали да преминат незаконно в Сърбия
Дата: 23/10, 11:08

Затварят легендарен зимен курорт заради липса на сняг
Дата: 23/10, 11:02

Университет в Ирландия предлага обучение за инфлуенсъри
Дата: 23/10, 11:011 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия