Какво трябва да знаете за броните на колата?


Дата: 10/01, 10:39

 

Източник на изображението: freepik.com

 

Една от най-честите причини за посещение в сервиза са броните. Те често са обект на удари, драскотини и вдлъбнатини, защото са крехки. Най-често причината за това е паркиране. Освен това могат лесно да се повредят с течение на времето. 

 

От друга страна, предназначението на предните и задни брони е именно да смекчават ударите в случай на пътнотранспортно произшествие. Ако изработката им е от по-здрав материал, в случай на катастрофа, ударът ще бъде много по-опасен за пътниците.  

 

В тази статия ще говорим за изработката на броните, както и за признаците и причините за повреда. Също така ще обърнем внимание на вариантите за ремонт или подмяна на броните.

Изработка и причини за повреда на броните

Обикновено изработката им е от пластмаса. Профилът може да бъде оборудван с изпъкнал ръб от полумека пластмаса или гума. За съжаление, те лесно се повреждат в случай на ПТП или при неумело паркиране. 

 

Пластмасата е материал, който лесно се уврежда от резки промени в температурата, дълго излагане на слънце и влага. Ето защо не е изненадващо, ако след няколко години се наложи ремонт или подмяна на предната или задната броня. 

 

Освен това в региони, в които зимите са с обилен снеговалеж,броните могат да се повредят при досег с твърд сняг.  

Признаци на повредена брона

В допълнение към по-очевидните щети, е втъзможно да се появят и други проблеми, като разхлабване или лошо закрепване, които увеличават риска от счупване на бронята. Но как да разберете дали имате проблем с бронята? 

 

Ето някои фактори , за които да наблюдавате:

 

Причини за повреда на бронята

При успоредно паркиране често могат да се нанесат щети по предната и задната броня. Парткртоникът, който е част от по-новите автомобили, е от голяма полза на шофьорите  и предотвратява такъв тип щети. 

 

Въпреки това, повреди по броните се случват, освен от удари, и от метеорологични условия. Както споменахме по-рано, силната влага и прякото слънце увреждат не само боята, но и самата пластмаса. 

Време ли е за нова броня?

Ако щетата е само повърхностна, ремонт на бронята ще бъде достатъчен. Малките драскотини могат да се поправят, а ако боята не е засегната, и полиране е напълно достатъчно. Когато щетите са много очевидни, може да се наложи полиране и боядисване. Преди това повредените части се шпакловат, оставят се да изсъхнат и след това се шлайфат. 

 

При счупване на бронята се налага подмяна. Не е нужно тя да е чисто нова. Можете да се доверите на реномиран магазин, който предлага авточасти втора употреба. Добрите от тях предоставят гаранция за качество и произход на частта. Цената обикновено е доста по-достъпна, отколкото при чисто нова броня.  

 

Препоръчваме ви ремонтът или смяната на бронята да се извърши от професионалист, който разполага с необходимото оборудване. Така не само резултатът ще е по-естетичен, но и шофирането ще е по-безопасно. 

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голямо количество наркотици и оръжие открити в къща край Средец
Дата: 23/10, 09:24

В магизините са надули 4 пъти цената на един от най-купуваните продукти
Дата: 23/10, 09:24

Бус с мигранти катастрофира в София
Дата: 23/10, 09:21

21-годишен ще лежи 20 години в затвора за опит за убийство на разследващ полицай в Казанлък
Дата: 23/10, 09:14

Скинхедс набор 2011 бият беззащитни хора по спирките във Варна
Дата: 23/10, 09:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия