Патриарх Даниил: Църквата има място във всяка човешка дейност


Дата: 20/07, 00:24

Кадър България он ер 

Негово Светейшество се обяви за въвеждане на религията в училищната програма

"Необходимостта от взаимодействие между държавна и църковна власт е необходима във всички сфери". Това каза българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в предаването "Панорама" по БНТ. Той добави, че църквата има място във всяка една човешка дейност, но е необходимо въвеждането на религията в основната програма на училищата.

"Предметът сега се преподава, но под формата на свободноизбираем, като занимания по интереси, където субективният фактор - и на директора на училището, и на конкретния учител, това дали ще представи предмета, дали ще го препоръча, до голяма степен влияе върху решението на родителите дали ще запишат децата си в тези занимания и часове, обясни патриархът. Когато този предмет бъде включен в основната програма, някои хора се притесняват, не са вярващи и питат защо е необходимо детето им да учи религия православие, те могат да го запишат да учи етика, или история на философията, или история на етичните системи. Може да се изучава и религия ислям, има одобрени програми и учебници, или да се учи религия католицизъм, или религия протестантизъм", посочи патриарх Даниил.

Той заяви, че днешната действителност и нашето общество ни показват, че без ценностна система не може и държавата е длъжна да се погрижи за своите граждани в училище, а над 70 процента от народа ни се определят като православни християни.

"Ролята на БПЦ, винаги в историята на нашия народ, е била такава, че църквата е с народа си и го подкрепя в трудностите, каза патриарх Даниил. Той добави, че ролята на църквата е да покаже, че има път. Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до някакво разбирателство, църквата винаги сочи този път, който е към царството Божие", заяви патриархът.

В отговор на въпрос какво ще поиска от светските власти в България - президент, правителство, Негово Светейшество каза, че държавната власт не може да реши основните проблеми на човека, които са свързани със смисъла на човешкия живот и със спасението на човешката душа, и църквата е показала, че в това отношение няма алтернатива.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Социологът Геновева Петрова: ЦИК не реши казуса на ДПС, създаде прецедент
Дата: 04/09, 20:20

Премиум обслужване и специални отстъпки за потребителите на А1 с новата услуга „VIP клиент”
Дата: 04/09, 20:20

България се прощава с легендарния Иван Гарелов в събота
Дата: 04/09, 20:16

Уволниха шефа на полицията в Бургас
Дата: 04/09, 20:00

Учителят в гастроентерологията у нас говори
Дата: 04/09, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия