Кошмар на българо-турската граница! Десетки крави, натъпкани в камион, умират от глад и изтощение


Дата: 24/10, 09:06

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

47 крави дни наред стоят в камиони дни наред на българо-турската граница на "Кап. Андреево". Вчера за първи път някой им е занесъл храна и вода. Сред тях вече има две починали животни. 

Животните тръгват в петък от Румъния към Турция с изрядни документи. Преминават през нашата страна, но на границата за влизане в Турция остават. На излизане на от страната ни Турция ги връща, защото идвали от район, в който има чума по дребните преживни животни, каквито кравите не са. Турските власт решават да ги върнат, но нашите решават да ги спрат. Това е станало в петък през деня и още оттогава те стоят в камион в буфурната зона. 

Това разказа пред Нова тв Красимир Стоянов, адвокат на фирмата, която превозва тези животни от Румъния към Турция.

От Агенцията по безопасност на храните ми казаха, че не могат да предприемат нищо, тъй като тези животни са преминали границата на България и сега се връщат от страна, която не е част от ЕС. Т.е. кравите се водят идващи от Турция, коментира той.

Молбата ми е, както и тази на моите клиенти, да се прояви хуманно отношение към животните. Те могат да се настанят в хотел за животни, да си починат, да бъдат нахранени, за да оцелеят, коментира адвокатът.

Собственикът на животните коментира, че животните са натъпкани в камиона буквално едно върху друго. Документите на кравите са изрядни, но проблемът е, че Турция не е уведомила предварително, че няма да ги допусне на своя територия. 

Не е вярно, че животните не храни и не пои животните. Ежедневно ги поим и храним. Но те нямат право да влязат на наша територия, защото сме външна граница и пазим целия ЕС. Не мога да отговоря какво ще стане с животните. Румъния трябва да ни уведоми причината за връщане на кравите. Нямаме документи за тези неща, коментира д.-р Валентин Атанасов, зам.-шефът на Агенцията по безопасност храните.

Няма да умрат животните. В тесен контакт сме с румънското посолство, заяви той.

Изобщо не е вярно това за храненето на животните, защото аз всеки ден съм тук и виждам всичко. В безизходица сме, нямаме никаква подкрепа от Агнецията. Искаме поне да позволят на кравите да излязат, да се поразходят, да си починат, коментира адвокатът.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Китайци инсталираха в България мощни батерии
Дата: 24/10, 11:32

Съдът на ЕС се произнесе по продължило две десетилетия дело с Intel
Дата: 24/10, 11:30

Как крипто търговец стана милионер с $96: Историята зад FreeDum Fighters ($DUM)
Дата: 24/10, 11:30

Парашутистът, паднал край Ботевград, е опериран, но с опасност за живота
Дата: 24/10, 11:27

Продават се пред магазин във Варна в различни нюанси, но кучетата не влизат в цената
Дата: 24/10, 11:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия