Нов пожар в къщата на Иван Гешов в София


Дата: 10/05, 05:00

кадър: БНТ

Пожар горя в къща-паметник на културата в центъра на София - домът на Иван Гешов, премиер на България в периода 1911-1913 година. През годините собственикът искаше да превърне сградата в седеметажен хотел, но съдът отхвърли искането. Всички издадени документи от Столична община за укрепване на паметника на културата и пространството около него са обжалвани от собственика.

Сградата се руши и в нея са се настанили клошари, което според съседите не е случайно. 

Тази сутрин Милена Жекова вижда димна завеса над булевард "Патриарх Евтимий". Кълбета дим се носят от къщата на Иван Гешов, разказва БНТ.

"Имаме голям проблем с тази сграда, това е втори пожар. Трети път викаме пожарна и непрекъснато вътре влизат клошари и спят. От предишния пожар изгоря нагоре, няма връзка между първия, втория етаж и таван. И сега вече и отвън. И днес сутринта в 06:30 часа отново виках, дойдоха две пожарни, един час са гасили. Това е непрекъснато и в един момент, не знам кога, наистина ще ни запалят. Защото около нас навсякъде има дървета", обясни Милена Жекова, която живее до къщата на Иван Гешов.

Хората в района са убедени, че поредният пожар не е случаен. Същото смята и кметът на района, в който попада къщата.

"Аз, и всички, мисля, имаме чувството, че тая къща просто ѝ се помага да се разруши, въпреки всички глоби, които са налагани, въпреки всички съдебни процедури, които са предприети", каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

"Никой не може да ми каже, че в къща, в която е спрян токът, изведнъж ще лумне пожар. От какво?", пита риторично Надя Голобарева, която живее в района.

"Аз не мога да разбера собственикът, който и да е той, не стопанисва имота", заяви Милена Жекова.

От МВР за момента нямат данни за умишлен пожар.

"Но все пак това е в процес на установяване. Ако има нещо подобно, това ще бъде установено от колегите", подчерта Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Сагата с къщата е от повече от 20 години. С подробен устройствен план от 2004 година на мястото ѝ е позволено да се построи седеметажен хотел, в който да се запази само фасадата ѝ. Години по-късно общината прави изменение на плана, а собственикът обжалва. След дълги съдебни процедури делото е решено в полза на Столична община от Върховния административен съд. Следва нов проект за запазване на сградата и зелените площи около нея, изготвен от Столичната община и отново собственикът обжалва. Към момента няма решение на съда. Общината е налагала три пъти глоби на фирмата - последната за 20 000 лева за състоянието на имота. Отново следва обжалване.

"Общината трябва да влезе в контакт със собственика, за да го придобие, или в краен случай отчужди, за да го превърне в детска градина", отбеляза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

"Доколкото знам, собственикът е същият, пак негова сграда паметник на културата горя близо до Петте кьошета. Но мисля, че тук имаме ясна злонамерена цел. И затова СО трябва да продължи с налагане на глобите, тъй като сградата е паметник на културата, там юрисдикцията е споделена и с Министерството на културата", допълни той.

Бездомниците, които са се самонастанили тук, влизат в сградата през ламарина, през нея минават и пожарникарите тази сутрин, които срещат сериозна трудност с паркирането, заради новата организация на движение.

А столичани пазят спомена от красотата на дома.

"Аз живея тук от 50-а година. Тя беше в цветущо състояние, докато беше детска градина. И просто се руши все повече и повече с всяко десетилетие и всеки пожар", разказа Надя Голобарева, която живее в района.

Преди година собственикът е декларирал, че е предприел действия за консервацията на сградата. Потърсихме фирмата на адреса, на който е регистрирана, но не намерихме неин представител.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Делът на ВЕИ в световния микс от електроенергия надхвърли 30 на сто за първи път
Дата: 20/05, 19:16

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч
Дата: 20/05, 18:591 Коментар

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 18:50

Казвам се Борислав Гуцанов и за мен Варна е целият ми живот
Дата: 20/05, 18:50

Започва спешно кърпене на улици във Варна
Дата: 20/05, 18:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия