Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"


Дата: 20/05, 20:50

Кадър БНТ

"Петел" следи какво се случва с израелския премиер, след като бе издадена заповед за неговия арест.

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително заявлението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан за заповеди за арест на висши израелски служители, сред които и премиера Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, няма равенство - никакво - между Израел и "Хамас". Ние винаги ще стоим до Израел срещу заплахите за неговата сигурност.", каза в изявлението си Байдън.

Държавният секретар Антъни Блинкън също разкритикува хода, повдигайки въпроси относно юрисдикцията на съда, както и неговия процес при подаване на това заявление. Той добави, че това може да застраши преговорите за постигане на сделка за заложници и прекратяване на огъня.

"По същество това решение не помага с нищо и може да застраши текущите усилия за постигане на споразумение за примирие, което да изведе заложниците и да увеличи хуманитарната помощ", каза Блинкън.

Блинкън каза, че Израел е готов да сътрудничи на съда. Прокурорът  планираше да посети Израел още следващата седмица, но вместо обяви обвиненията си в телевизионния ефир.

"Тези и други обстоятелства поставят под въпрос легитимността и достоверността на това разследване", каза Блинкън.

Припомняме, че заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел.

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви, че искането от прокурора на Международния наказателен съд за заповеди за арест на израелския премиер и министъра на отбраната е "скандално" и е равносилно на нападение срещу жертвите на нападението на Хамас на 7 октомври.

Хан поиска заповеди за арест на Нетаняху, Галант и трима лидери на палестинската въоръжена групировка "Хамас" за предполагаеми военни престъпления. Състав на досъдебното производство ще прецени дали доказателствата подкрепят искането му.

Външният министър Израел Кац каза, че е отворил специалнен отдел в рамките на външното министерство, за да противодейства на решението на прокурора на МНС.

"Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери", каза Кац.

"Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален провал" заяви Бени Ганц, министър в кабинета на Нетаняху.

Според израелският финансов министър Безалел Смотрич, решението да се поискат заповеди за арест на Нетаняху и Галант е "демонстрация на лицемерие и омраза към евреите".

"Заповедите за арест срещу тях са заповеди за арест срещу всички нас."

По време на интервю пред CNN днес Карим Хан обвини лидера на Хамас Яхия Синуар и израелския премиер Бенямин Нетаняху във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, във връзка с нападенията срещу Израел от 7 октомври и последвалата война в Газа, пише news.bg.

Допълнително, той иска издаването на заповеди за задържането на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Ханийе, политически лидер на "Хамас".

В изявление на сайта на МНС Хан посочи, че обвиненията срещу Синуар, Хания и ал-Масри включват: "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане". Междувременно обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват: "причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни в конфликт".

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.

Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля този курс на действие, Нетаняху заяви, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители ще се считат като "скандал от исторически мащаб" и че Израел "има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона".

За коментарите на Нетаняху главният прокурор на МНС е категоричен, че "никой не е над закона". Карим Хан посочи още, че ако Израел не е съгласен с МНС, "те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат оспорване пред съдиите в съда и това е, което ги съветвам да направят".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Срязаха спирачките на влак
Дата: 03/06, 08:48

Ракетите този път не помогнаха: Градушка направи големи поразии в село Искра
Дата: 03/06, 08:47

До шест години затвор заплашва жената, блъскала друга кола на паркинг в София
Дата: 03/06, 08:33

Бури и силни валежи в 11 области на Западна и Централна България
Дата: 03/06, 08:23

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 08:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия