През 1935 година Варна се сдобива с първата телефонна централа за 1500 абоната


Дата: 06/03, 15:52

Кадър Държавен архив 

Варна е сред първите градове в страната с автоматична телефонна централа. Сдобива се с такава през 1935 година. Тогава се построява и сградата на днешната Централна поща или Телеграфо-пощенската палата.

Повече за подготовката на централата, новата градска телефонна мрежа, възможността абонатите директно да позвъняват без нуждата от посредник телефонист, както и за монтирането на уличните монетни телефони, разказва статия от август 1935 година във вестник „Варненски новини“. Броят може да бъде намерен в дигиталната платформа на Регионалната библиотека, припомня Морето.нет.

Изданието пише, че отскоро специализирана комисия приема градската телефонна мрежа. Приемането ще продължи още няколко седмици, след което ще продължи и приемането на автоматичната телефонна централа.
 

„Новата градска мрежа е построена с разчет да се задоволяват нуждите на 1500 абонати. В по-голямата си част, главно в центъра, мрежата е строена с подземни кабели. Това е направено с оглед да се постигне сигурно съобщение и да се избегнат въздушните линии, които са изложени на чести повреди и загрозяват красивия изглед на града. Останалата част на мрежата е построена с въздушни кабели, прикачени към стълбове и по фасадите на зданията.

Градът е разделен на девет телефонни участъка. В улиците на всеки един участък е построена специална кабелна разпределителна кутия. Тези кутии служат за разпределение и ренжировка на абонатните вериги. Същите посредством подземни кабели са свързани с градската централа. От тях изхождат други подземни кабели по направление на абонатите.

Новостроящата се автоматична централа е последният модел на немската пощенска администрация. Избирането на абонатите ще става по автоматичен начин с помощта на един номериран диск, който се намира на самия телефонен апарат.

Из по-живите улици на града, както и в крайните квартали ще бъдат поставени в специални кабини монетни телефонни апарати. С пущането на определена монета в апарата ще се дава възможност избирането на абонатите да става по автоматичен начин.“, се казва още в статията.


По-късно през ноември същата година следва освещаване на централата и на Телеграфо-пощенската палата, както и официалното им откриване. Събитието се случва в присъствието на редица официални лица. Пристига министърът на пощите Тодор Кожухаров. Част от изказването му откриваме в брой на „Варненски новини“.
 

„Телефонът у нас се явява за първи път през 1886 година, когато е инсталиран в София първият телефонен номератор с 5 номера. През 1887 телефонните абонати в София стават 10, през 1903 – 20, през 1903 – 100 и със същия този темп службата бързо започва да се развива като паралелно с градските телефонни линии започват да се откриват и градски телефонни централи. В този момент има в дирекцията искания повече от 3000 нови телефонни постове в Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Габрово и Търново. Задоволяването на тези нужди ще стане след откриването в тия градове подобни автоматични телефонни централи. Варненци днес чествуват едно мило тържество: освещаването на новата телеграфо-пощенска палата и откриването на новата автоматична телефонна централа“, казва министърът.


Сградата на палатата е строена в периода 1930-1935 г. по проект на архитект Ангел Момов. Вдигната е на мястото на общинското девическо училище „Св. Наум“. Стените и таваните на пощата са украсени с барелефи, пресъздаващи сцени от историята на Царство България. Зданието е на два етажа и е със застроена площ от 1800 кв.м. Стойността тогава е 13.7 млн. лева. Сградата е двуетажна, със застроена площ 1800 кв. м. и е на стойност 13 700 000 лева.

На освещаването цялата палата е украсена със зеленина и трикольори. На фасадата е опъната голяма лента с надпис: ”Собствени пощи имат само национално независимите народи”.

Водосветът е отслужен от митрополит Симеон. Министър Кожухаров прерязва лентата, след което официално е открита новата автоматична телефонна централа. Радиопредавателната станция също се настанява в южната част на втория етаж на сградата.

След около 30 години пощата е надстроена. При ремонтите обаче почти цялата вътрешна красива украса е премахната под предтекст, че има символи на монархията.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 07/10, 02:20

От Лондон до Родопите: Историята на шеф-готвача, върнал се при детския вкус
Дата: 07/10, 02:00

Има решение при крампи
Дата: 07/10, 02:00

ЕС разреши: Наденицата може да не е от месо
Дата: 07/10, 01:491 Коментар

Иран отменя полети на много от летищата в страната тази нощ
Дата: 07/10, 01:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия