Изравняват заплатите на жените и мъжете в България


Дата: 21/08, 10:59

Пиксабей

България трябва да изпълни поредица от задължения, свързани с необходимите законодателни промени, чрез които Директивата за равно за плащане да намери приложение и у нас, предупреждават от КНСБ. Според тях поради политическата нестабилност, в която се намираме в последните години, транспонирането ѝ се забави, но трябва да приключи най-късно до 7 юни 2026 г. По инициатива на КНСБ Икономическият и социален съвет на България (ИСС) прие Анализ на директивата и го предостави на Правителството, респективно на Министерството на труда, което ще има водеща роля в предстоящата работа по транспонирането ѝ, цитира Парите ни.

Държавите членки на ЕС трябва да изготвят условия за прилагането на принципа на равно заплащане за равен труд или за труд с равна стойност на жените и мъжете (наричан още и „принцип на равно заплащане“). Това гласи едно от основните изисквания на въпросната директива.

Става дума за комплекс от мерки, нормативни промени, чрез които ще се въведат правила за формиране на равно заплащане за равен труд, прозрачност и публичност при определянето им, участие на представителите на работниците в тяхното създаване, право на информиране на работниците относно индивидуалното им заплащане, както и въвеждане на правила, гарантиращи прилагането на принципа за равно заплащане. Основните текстове на директивата очертават в детайли тези минимални изисквания, с които държавите членки следва да се съобразят. Тя изрично посочва, че те могат да въведат или да запазят разпоредби, които са по-благоприятни за работниците от предвидените в нея.
 
Също така въпросната директива се прилага към работодателите в публичния и частния сектор, към всички работници, които имат трудов договор или трудово правоотношение.Тя ще трябва да се прилага и за кандидатите за работа. Те ще имат право да получат от бъдещия си работодател информация относно:
 

    първоначалното заплащане или неговия диапазон, въз основа на обективни, неутрални по отношение на пола критерии, които да бъдат определени за съответната длъжност;

    когато е приложимо – съответните разпоредби на колективния трудов договор, прилагани от работодателя по отношение на длъжността;

Информацията се предоставя по начин, чрез който да се гарантират информирани и прозрачни преговори за заплащането, като например в публикувана обява за свободно работно място, преди интервюто за работа или по друг начин.
 
Работодателят не може да задава въпроси на кандидата относно заплащането по време на неговото текущо трудово правоотношение или предходни трудови правоотношения.

В нашето законодателство няма разпоредби в тази посока, тоест такива следва да бъдат обмислени и въведени, посочват от КНСБ.

В националното законодателство следва да се въведат правни норми, чрез които да се определи и въведе понятието „структури на заплащане“ и още – работодателите трябва да разполагат, да имат такива структури, чрез които се осигурява равно заплащане за равен труд или за труд с равна стойност. Структурите на заплащане трябва да позволяват да се прецени дали работниците са в сравнимо положение по отношение на стойността на труда въз основа на обективни, неутрални по отношение на пола критерии, договорени с представителите на работниците, когато такива съществуват.

Критериите включват умения, усилия, отговорност и условия на труд, и ако е целесъобразно – всякакви други фактори, имащи отношение към конкретната работа или длъжност. Те се прилагат по обективен, неутрален по отношение на пола начин, като се изключва всякаква пряка или непряка дискриминация, основана на пола. Следователно равното заплащане касае съпоставката по тези критерии и задълженията на работниците и не следва да се свързва само със сравнения и констатации по отношение на заплащането между мъже и жени. В националното ни законодателство няма нито процедури, нито принципни норми в тази посока.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Москва глобиха руски уебсайт със 110 хиляди долара за "ЛГБТ пропаганда"
Дата: 12/09, 14:59

Тежка катастрофа с ТИР отне човешки живот
Дата: 12/09, 14:57

Жената на Васко Гюров: Страхувам се за живота си
Дата: 12/09, 14:55

Румънец почина от западнонилска треска
Дата: 12/09, 14:52

На Мариана Попова й писна: Дълго мълчах
Дата: 12/09, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия