Северна Корея може да обяви война на Украйна, както Черна гора на Япония


Дата: 28/06, 14:00

Кадър КНДР

През далечната 1904 г. има един изненадващ ход от страна на малката балканска страна Черна гора. Кралството решава да обяви война на Япония. Двете страни стоят на повече от 9000 километра и е малко странно как ще се стигне до някакви бойни действия. Раждането на Черна гора е диктувано от сръбския панславски проект на Балканите, захранван изцяло от Руската империя.

Черна гора бърза да изрази симпатията си със своите руски господари и когато Москва изпраща своите кораби в Япония, те ще са едни от първите, които също ще бъдат във война. 

 Черна гора официално обявява война, нейното население събира доброволци и изпраща бойци на руските кораби. Сред тях дори е принц Арсен Карадорджевич, който командва специално подразделение от казашка кавалерия в някои от големите битки. Майор-генерал Липовач води още 14 хиляди войници със себе си. Той е един от малкото хора, който успява да победи японец в дуел с меч, а съдейки по практиката на това бойно изкуство, японците са истински майстори с това оръжие, припомня chr.bg.

И въпреки малкото сухопътни битки, водени предимно в Манджурия, руснаците се връщат с тежки загуби и унижения.

Русия губи катастрофално войната от Япония.

Най-накрая и Рузвелт ще побърза да предложи мир между двете страни и Черна гора не е поканена на  преговорите – той най-вероятно не е знаел и къде се намира тази страна. 14 години по-късно Черна гора ще спре да съществува като независима страна и ще стане част от Югославия.

Така Черна гора се озовава в състояние на обявена война на Япония за повече от сто години. През 2006 година Япония призна новото раждане на държавата Черна гора и предприе инвестиции там, въпреки липсата на мирен договор. 

Днес може да станем свидетели на нещо подобно, но с още неясен край.

Има възможност, макар към момента не много голяма, Северна Корея да обяви война на Украйна заради съюза си с Владимир Путин.

Това заяви пред „РБК-Украйна“ военният експерт Павло Нарожни. Той ясно подчерта, че ако руснаците въвлекат севернокорейската армия в активни бойни действия, това не може да бъде скрито и веднага ще излезе наяве.

Коментарът му беше направен по повод информацията на южнокорейското разузнаване, че Пхенян планира да изпрати в окупираните от Русия украински територии инженерни войски. Новината идва едва няколко след след посещението на Владимир Путин в Пхенян.

След срещата си с Ким Чен Ун той обяви, че двете страни са подписали стратегическо споразумение в сферата на отбраната, което включва подобен на натовския член пети: другата страна да се притече на помощ в случай на вражеска инвазия.

„Нека си представим ситуация, в която севернокорейските войски строят железопътна линия, а украинските сили обстрелват, унищожават нашествениците заедно с инженерни части и тогава Северна Корея казва: „Това е обявяване на война срещу нас, защото те бяха Руска територия“. Защото може да смятат, че Донецка област е уж „руска територия“. Тоест теоретично Пхенян може да представи подобен наратив и след това да изпрати бойни части (срещу ЗСУ)“, каза Нарожни.

Към днешна дата обаче този сценарий не е много реалистичен, смята той. Причината е, по думите му, че войната в Украйна не е война на Северна Корея, чиято основна цел си остава Южна Корея. Ако севернокорейските изпратят да кажем 50 000 свои войници в Украйна, Сеул веднага ще разбере това и ще знае, че режимът на Ким Чен Ун има с 50 000 по-малко войници и съответно по-малки възможности да се отбранява.

Пентагонът също следи отблизо възможността Северна Корея да прати свои бойни сили срещу украинците. „Това е нещо, което следим изкъсо. Мисля, че ако бях на мястото на военното ръководство на Северна Корея, щях да се замисля да изпратя силите си като пушечно месо в незаконна война срещу Украйна“, каза говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър. Видяхме загубите на Русия, каза още той



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петима загинали и много ранени при газова експлозия в Измир
Дата: 30/06, 21:57

Англия мина през ада, но стигна четвъртфинал на Европейското
Дата: 30/06, 21:37

Един убит и петима ранени на сватба във Франция
Дата: 30/06, 21:231 Коментар

Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
Дата: 30/06, 21:171 Коментар

Хари Кейн вкара и Англия поведе с 2:1
Дата: 30/06, 21:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия