Служебният социален министър: Пенсиите да се вдигнат с 11%


Дата: 12/05, 22:25

снимка: Булфото

Служебният социален министър ще внесе свое предложение на заседанието на надзорния съвет на НОИ

Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това ще предложи служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на заседанието на надзорния съвет на Националния осигурителен институт във вторник, пише вестник "24 часа".

В момента златното швейцарското правило позволява увеличение на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 11% както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината е, че официалните резултати показват по-ниска инфлация и по-малък темп на нарастване на средния осигурителен доход, отколтото тези, върху, които е направен разчета на бюджета. Служебният социален министър обаче ще внесе свое предложение този процент да не се променя, а да остане 11%.

Реално процедурата по увеличение на пенсиите по швейцарското правило е такава всяка година. Парламентът първо гласува увеличение с процент, който е леко завишен, тъй като се изчислява по прогнозни данни. Впоследствие НОИ в изпълнение на Кодекса за социално осигуряване предлага за одобрение коректно изчислено увеличение, а социалният министър се възползва от правото си да предложи увеличение с процента по закона за бюджета.

От ПП-ДБ обаче не изчакаха заседанието на надзора на НОИ във вторник, а прибързаха да поискат извънредно заседание на Народното събрание по темата за увеличението на пенсиите. Направи го бившият финансов министър Асен Василев, който всъщност изработи бюджета за 2024 г.

"Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от българските пенсионери като не направи планираното в бюджета 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, а го намали на 10%. Това означава да взима по 8 лв. от всеки пенсионер", заяви в Русе Асен Василев.

Разяснения каква всъщност е процедурата внесе бившата социална министърка, а сега зам.-председател на ГЕРБ Деница Сачева. Тя също посочи правото на социалния министър да предложи по-голям процент на увеличение на пенсиите.

"Законът за бюджета на ДОО за 2024 г . е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индексът на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите по реда на чл. 100 от КСО. А средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 г. Отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от КСО, са за процент в размер на 10%. На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ и, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме", разказа Сачева.

"Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване", казва още Сачева.

"Асен Василев знае това. Знае много добре, че във вторник надзора на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат. Защото бюджета на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона.

Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи. Асен Василев не спасява абсолютно никого освен собствената си безславна кариера", добави още зам.-шефката на ГЕРБ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На магистрала Тракия стана страшно. Четири коли се врязаха в мантинелата
Дата: 23/05, 17:14

На 24 май имен ден празнуват 7 господарски български имена
Дата: 23/05, 17:001 Коментар

Юрист за търговията с гласове: Само 30% от случаите влизат в съда
Дата: 23/05, 16:54

Eлвира Краснобаева получи награда "Варна"
Дата: 23/05, 16:45

Папата отправи специални пожелания към българския народ
Дата: 23/05, 16:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия