Мащабна операция на ГДБОП и ГДГП: Разбиха голяма престъпна схема, част от участниците се издирват


Дата: 20/09, 15:30

Снимка: МВР

Осем души са задържани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР), предаде БТА.

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения. Осем са задържани, а двама са обявени за издирване.

Операцията е проведена на 19 септември от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски власти, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Извършени са седем ареста, множество претърсвания и изземвания.

Разследването е започнало в началото на 2023 г., когато българските власти са открили мигранти, превозени нелегално от тази мрежа. В рамките на оперативните действия било установено, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута. Според данните към момента тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница. За „услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3000 до 5000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България. Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост  с риск за пътниците и за пешеходците.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започва ново дело за тежката катастрофа на Лютви Местан, при която загина бебе
Дата: 20/09, 17:40

Украйна забрани употребата на Telegram от държавни служители
Дата: 20/09, 17:19

Показаха първи снимка на новата сензационна находка в България
Дата: 20/09, 17:03

Феноменът "тъмни прозорци" в България го няма и цените ще скочат в следващите 5 години, смята експерт
Дата: 20/09, 17:00

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 20/09, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия