Що за психар е стрелецът срещу Фицо - объркана личност с крайни взаимноизключващи се възгледи


Дата: 16/05, 11:45

Кадър ФБ, Цинтула на събиране на паравоенната групировка "Словашки наборници"

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула. 

На въпрос защо е стрелял по Фицо, задържаният Юрай Чинтула отговори така: "Не съм съгласен с политиката на правителството". Отговорът се появи в кратък видеоклип.

"Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати". Това казал мъжът, прострелял премиера на Словакия Роберт Фицо, който още се бори за живота си, предаде БТА.

71-годишният поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия "Движение срещу насилието".

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора, пише 24chasa.bg.

Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена.

Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

 Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели.

Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо. 

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници".

От групировката са споделили негова снимка във "Фейсбук" през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката. 

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай. Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние". 

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се „напълни с криминални елементи". Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена „Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда.

Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

В същото време се посочва, че Цинтула в момента поддържа опозиционната либерална партия "Прогресивна Словакия".

Разминаванията между възгледите му си личат и от други знаци.

През 2016 г. Цинтула става жертва на нападение в търговски център в Левице, когато е нападнат от млад мъж под въздействието на наркотични вещества. Тази случка го вдъхновява да говори открито за насилието, така че по-късно той публикува документ в интернет, наречен "Срещу насилието", предаде "Медиапул".

Watch on X Арестуването на Цинтула след атентата. По ирония на съдбата обаче сега Цинтула се оказа от противоположната страна на закона, съобщава Aktuality.sk. "Светът е пълен с насилие и оръжия. Хората сякаш са полудели", казва Юрай Цинтула във видеоклип преди осем години.

Синтула е написал три стихосбирки и е публикувал два романа, озаглавени  според страницата на неговия литературен клуб във Facebook. Последното е открита атака срещу ромската общност в Словакия, в която той критикува държавата и обвинява ромите в злоупотреба със социалните защити.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 04:10

Високи температури в събота
Дата: 01/06, 04:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 03:50

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 03:30

На 1 юни рожден ден има Крисия
Дата: 01/06, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия