Над 550 ученици от пет гимназии във Варна са в дуална система на образование


Дата: 28/03, 09:32

Снимка: Pexels

Над 550 ученици от 8 до 12. клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене, металообработване, производствени технологии, строителство, администрация и управление.

Това стана ясно по време на регионална среща за дуално обучение по австрийски модел „Бизнесът за образованието".

Системата на дуалното професионално образование се е доказала в най-развитите икономики на Европа като ключов инструмент за осигуряване на млади квалифицирани специалисти, които от училището се реализират директно на пазара на труда. В тази система водещ партньор на училищата е частният сектор, който не само инвестира в своите бъдещи кадри, но и споделя отговорността за качеството на професионалното обучение, отчете по време на срещата заместник-кметът с водещ ресор образование Павел Попов.

Събитието бе част от проекта „Дуално обучение в България" (GODUAL) при Стопанска камара Австрия. На срещата бяха представени добри практики от дуалната система на обучение в страната, споделени от участващите компании, професионални гимназии и ученици. В срещата участваха представители от 20 фирми и бизнес организации и 11 училища. Сред гостите беше и Филип Купфер, директор на Advantage Austria.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 22:40

Григор Димитров с неочаквана загуба от №74 в света
Дата: 27/04, 22:39

Макрон на важно посещение в Германия
Дата: 27/04, 22:151 Коментар

Депутат от ПП-ДБ се отказа от участие в изборите
Дата: 27/04, 21:59

Черно море без Даниел Димов срещу Локомотив (Пд)
Дата: 27/04, 21:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия