Нощната тарифа за ток пада от тази дата


Дата: 28/03, 09:35

Булфото

От лятото на 2024 г. ЕРП-тата няма да предлагат нощна тарифа

От януари до март тази година природният газ поевтиня с цели 34%, което показва, че пазарните сили на търсене и предлагане са достатъчен инструмент за "нормализиране на цената", без да има нужда от държавна намеса, пише "Дневник".

Това е добра новина за онези, които вече ползват или обмислят да изберат синьото гориво като източник на топлина и гореща битова вода на фона на прогнозираното поскъпване на електрическата енергия след 1 юли.

Сравнението на цените на енергийните източници през март тази година показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0.10 лв./kWh с ДДС).

В същото време стана ясно, че от лятото на 2024 г. ЕРП-тата няма да предлагат нощна тарифа, така домакинствата ще плащат на една цена цялата потребена енергия.

С новите промени в Закона за енергетиката от 1 юли тази година влиза в сила пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, трите ЕРП-та трябва да работят на борсов принцип, а държавата не е измислила план да защити поне най-уязвимите домакинства.

Газоразпределителните дружества отчитат, че първите три месеца на 2024 г. показват нормализиране на потреблението, а броят на постъпилите заявления за газификация се увеличава. На този фон се откроява една важна тенденция на пазара на недвижимите имоти - все повече инвеститори държат да осигурят достъп до газ още на ниво проект, защото така се увеличава пазарната стойност на имотите.

Природният газ възвърна позициите си на най-евтината, икономична и екологична енергия за отопление, като броят на домакинствата, които го предпочитат и по този начин пестят от разходи за енергия, продължава да нараства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Интензивен трафик на границата с Румъния
Дата: 28/04, 08:31

Мъж с тежки изгаряния след като автомобилът му пламна край село Арчар
Дата: 28/04, 08:20

Следобедни валежи в следващите дни
Дата: 28/04, 08:07

Нови изисквания за ресторантите
Дата: 28/04, 07:57

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 28/04, 07:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия