Над седем часа заседава комисията за проверка на кмета на Доспат


Дата: 16/08, 22:26

Снимка Булфото

Заседанието на Временната комисия за проверка на дейността на кмета на Доспат, Елин Радев, продължи повече от седем часа в сградата на Народното събрание. Комисията бе сформирана с цел да разгледа корупционни практики и злоупотреби със служебно положение, които, според сигнали, са в ущърб на гражданите и бизнеса в Община Доспат.

Председателят на комисията, Александър Вълчев от "Има такъв народ", предложи да отпаднат две от предварително планираните точки в дневния ред, свързани с изслушването на административния ръководител на Районна прокуратура - Смолян, Татяна Найденова, и заместник-председателя на Комисията за противодействие на корупцията, Антон Славчев. Причината за отпадането беше тяхното отсъствие. Също така бе предложено предоставената папка от кмета на Доспат да бъде разгледана като последна точка от дневния ред, което бе прието с пълно мнозинство.

 

Първият, който застана пред депутатите, беше самият кмет на Доспат, Елин Радев. Изслушването му продължи над четири часа, като основните въпроси бяха насочени към предполагаемите злоупотреби с власт и връзките му с фирми, свързани с Община Доспат.

Депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България", Венко Сабрутев, предложи останалите изслушвания да бъдат прехвърлени за следващото заседание на комисията, но председателят Вълчев посочи, че комисията е временна и разполага с ограничен срок за действие. Това доведе до продължаване на заседанието и изслушване на други ключови фигури, свързани с разследването.

Сред тях беше главният архитект на община Доспат, Мано Лазаров, който бе разпитан относно незаконното строителство на територията на общината. Лазаров заяви, че този въпрос не попада в неговите компетенции.

Следващ на ред беше областният управител на Смолян, Захари Сираков. Той представи на депутатите всички решения на Общинския съвет от последните два мандата, като подчерта, че по всички 12 подадени сигнала през мандат 2019-2023 г. е взето отношение. По думите му в настоящия мандат има един сигнал, който е препратен към Министерския съвет и полицията в Смолян.

Сираков сподели още, че граждани на Доспат са се обърнали към него с притеснения относно кмета Елин Радев, но той не е компетентният орган, който да се занимае с тези въпроси. Вместо това им е дал насоки към кои институции да се обърнат за правен съвет.

Депутатите изслушаха и началника на Общинската служба по земеделие - Доспат, Павлина Куцлева, която бе попитана дали има информация за незаконни действия, свързани с имоти на кмета и отчуждаване на земи от Общината. Куцлева заяви, че не разполага с подобна информация, пише Дунав мост.

Цветан Цанков, временно преназначен директор на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Смолян, също бе разпитан от комисията. Той призна, че не е запознат с постъпили сигнали срещу кмета Радев, тъй като е на поста си от една година, но обеща да извърши проверка и да предостави информацията писмено.

В рамките на заседанието, граждани на Доспат изразиха своята подкрепа за кмета Елин Радев, като представиха подписка с 3112 подписа в негова защита. Те заявиха, че мнозинството от населението на общината стои зад кмета и отхвърлиха обвиненията, че е имало натиск при събирането на подписите. Гражданите дори обявиха готовност за протестни действия в защита на Радев.

В края на заседанието, председателят Александър Вълчев предложи да бъде изготвен доклад въз основа на събраната информация, който да бъде разгледан около 4-5 септември. Той напомни, че комисията е със срок на действие от един месец, започващ от 1 август и приключващ на 1 септември.

Заседанието приключи без официално гласуване на предложението за доклад, поради липса на кворум. Въпреки това, присъстващите народни представители одобриха идеята за следващи стъпки в разследването



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 11/09, 17:40

Депутатите отказаха да увеличат еднократната помощ за второ и трето дете
Дата: 11/09, 17:37

Утре и в петък слънцето ще се покаже, но за уикенда пак ще се заоблачи
Дата: 11/09, 17:24

Иран отрече да е доставял ракети на Русия
Дата: 11/09, 17:111 Коментар

Проф. Денчев: Доган не оправда очакванията ни
Дата: 11/09, 17:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия