Над 400 души пресъздават епичната битка за Шипка


Дата: 16/08, 22:36

Снимка Pixabay

На 24 август над 400 души от Национално дружество "Традиция" ще се включат в грандиозната възстановка на епичните боеве за Шипка, част от Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година. Това събитие е част от честванията на 147 години от Шипченската епопея и 90 години от официалното откриване на Паметника на Свободата, информира Чавдар Ангелов, директор на Националния парк музей "Шипка – Бузлуджа", пише Дунав мост.

Възстановката ще се проведе непосредствено след тържествената церемония, която е насрочена за следващата събота. Очаква се присъствието на Президента на Република България Румен Радев, който ще почете паметта на героите, паднали за свободата на България.

Събитията, посветени на 147-годишнината от Шипченската епопея, ще започнат още на 19 август, като сред тях се открояват различни инициативи, включително изложба, посветена на саможертвата на бранителите на Шипка. Експозицията ще представи и 90 фотоса, които разказват историята на Паметника на Свободата през изминалите девет десетилетия. В програмата са включени и представяния на книги, поетични рецитали и други културни прояви.

Един от най-интересните моменти от честванията ще бъде традиционното състезание за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, което ще се проведе на 23 август. Над 50 участници вече са заявили своето желание да се включат, а организаторите очакват техният брой да нарасне още. След финала на състезанието ще се проведе и урок по история на открито в подножието на Паметника.

Кулминацията на честванията ще бъде на 24 август, когато ще се състои впечатляващата историческа възстановка на Шипченската битка. Тази грандиозна проява ще събере стотици посетители и почитатели на историята, които ще имат възможност да се върнат назад във времето и да преживеят емоциите на една от най-значимите битки в българската история. За всички посетители Националният парк музей "Шипка - Бузлуджа" ще обяви "вход свободен", като те ще могат да разгледат експозицията в Паметника на Свободата след приключване на тържествата. Музеят ще работи с удължено работно време, за да посрещне всички желаещи да се запознаят с историята на този значим символ на българската свобода.

Организатори на честванията са Областната администрация - Габрово, Община Казанлък, Национален парк - музей "Шипка – Бузлуджа", Национално дружество "Традиция" и други партньори.

Тази година отбелязването на Шипченската епопея ще бъде по-специално от всякога, като съчетава почитта към паметта на героите с честването на 90 години от откриването на емблематичния Паметник на Свободата, който се извисява над българските земи като символ на вечния стремеж към свобода и независимост.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Утре и в петък слънцето ще се покаже, но за уикенда пак ще се заоблачи
Дата: 11/09, 17:24

Иран отрече да е доставял ракети на Русия
Дата: 11/09, 17:111 Коментар

Проф. Денчев: Доган не оправда очакванията ни
Дата: 11/09, 17:07

Тръмп се оплака: Дебатът с Харис беше нагласен
Дата: 11/09, 16:502 Коментара

Ето го новия Airbus А220 на "България он ер"
Дата: 11/09, 16:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия