Доц. Михайлов: Почти всеки пети тест за коклюш е положителен


Дата: 08/05, 13:43

снимка pexels

Почти всеки пети тест за коклюш е положителен, сочат анализите на медицинските изследвания от 1 април до 8 май. Управителят доц. д-р Росен Михайлов посочи, че в началото на вълната от инфекцията близо 30% от тестовете са били положителни, което говори за динамиката на развитието на въздушно-капковото заболяване.

За диагностицирането на коклюш се прилага PCR тест (полимеразна верижна реакция), който е ефективен метод за откриване на ДНК на бактерията Bordetella pertussis, причинител на заболяването. За целта е необходимо да се осигури материал - храчка или назофарингеален секрет.

PCR тестовете са полезни в началните стадии на коклюш, дори в дните преди клиничната изява на заболяването. Освен това помагат за потвърждаване на диагнозата, дори когато симптомите не са типични, което е често при ваксинирани лица или при възрастни, допълват от лабораторията.

Коклюшът е особено опасен за новородени и малки деца, при които може да доведе до опасни усложнения. В този контекст при симптоми като сериозна и тежка кашлица с хриптене и тежко дишане, която е продължителна, се препоръчва изследване. Важно е да се отбележи, че откриването на острата инфекция с кръвен тест става най-рано 4 седмици след началото й. Границата на антителата (титър) трябва да е над 100 единици, за да се говори за инфекция.

Титърът може да е висок след ваксинация с ацелуларната ваксина (която се използва в момента), също и при кърмачета, което се дължи на антитела, преминали през плацентата при вътреутробното развитие. При много възрастни инфекцията може да премине асимптоматично – без типичната кашлица, но при тях също могат да се открият високи нива на антитела. Препоръчва се, когато те са между 40-100 единици, изследването да се повтори след 10 дни и ако се наблюдава повишаване над 20%, може да се мисли за инфекция, казват още от лабораторията, предаде Нова тв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България стана Швейцария: Ето къде е българският колайдер за ускорение на елементарни частици
Дата: 19/05, 20:23

Асен Василев смая Лора Крумова с думите си за колата на НСО с Кирил Петков
Дата: 19/05, 20:161 Коментар

Военен камион блъсна бус с 20 души на магистрала "Тракия"
Дата: 19/05, 19:59

500 души наема немски автозавод в този български град
Дата: 19/05, 19:55

Иранска телевизия излъчва молитви за президента
Дата: 19/05, 19:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия