Тревога в база на НАТО в Германия


Дата: 23/08, 11:02

Пиксабей

Военновъздушната база на НАТО в германския град Гайленкирхен остава в състояние на висока тревога, обяви говорител, цитиран от "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Нивото на сигурност беше повишено снощи "въз основа на разузнавателна информация, показваща потенциална заплаха".

"Все още сме в 'Чарли'," поясни говорител на базата, имайки предвид второто най-високо от четирите нива на тревога.

Нивото на сигурност "Чарли" означава "възникнал инцидент или получена разузнавателна информация, че някаква форма на терористична акция срещу организации или персонал на НАТО е много вероятна".

Говорителят заяви, че базата, в която се помещава флотът на НАТО от самолети за наблюдение AWACS, работи с минимален персонал като предпазна мярка, тъй като операциите продължават по план.

Беше уточнено, че няма връзка с инцидента миналата седмица, когато нивото на сигурност в базата е било повишено за кратко, тъй като военна база в близкия град Кьолн разследваше предполагаем саботаж на водоснабдяването.

Същия ден базата в Гайленкирхен също съобщи за инцидент с опит за нахлуване, който наложи пълно претърсване на помещенията.

По отношение на предполагаемия саботаж в базата в Кьолн, впоследствие германската армия уточни, че резултатите от тестовете са показали, че чешмяната вода не е замърсена.

В миналото Алиансът е предупреждавал за кампания от враждебни дейности, организирани от Русия, включително саботажи и кибератаки. На свой ред Москва редовно обвинява НАТО, че заплашва нейната сигурност.

През юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът вижда модел, който се развива, и че последните атаки са резултат от по-активното руско разузнаване.

През последните години няколко инцидента на територията на НАТО бяха третирани като подозрителни от анализатори, сред които и прекъсването на ключов подводен кабел, свързващ Свалбард с континентална Норвегия през 2022 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тръмп заяви, че няма да участва в друг дебат с Камала Харис
Дата: 12/09, 23:44

Надал се отказа и от “Лейвър Къп”
Дата: 12/09, 23:23

Близо милион и половина за заплати на членовете на СИК в Шуменско
Дата: 12/09, 23:051 Коментар

Тейлър Суифт и Кейти Пери са големите победители на MTV
Дата: 12/09, 22:52

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 12/09, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия