Хомофобията като прикритие за Хитлер и най-близките му националсоциалисти


Дата: 08/08, 11:11

Кадър Уикипедия

От психиатрична гледна точка хомофобията е преди всичко страх у хетеросексуалния да бъде идентифициран като хомосексуален.

Често се смята, че хомофобията се развива заради потисната в детството от родителите проява на различност, която с развитието на детето избива в ярки изблици на показна омраза. Защитна реакция!

Причината е, че мъжествеността е много по-чувствителна и ранима от женствеността.

В традиционната концепция за предаването на мъжествеността на Фройд хомофобията е защитна реакция на мъжествеността срещу чуждия експресивен фемининен модел на отношение със света.

За този тип момчета и мъже, които изпитват трудности със затвърждаването на собствената мъжественост, собственият аз, както и възприятието за околния свят, са заключени в бинарни опозиции по модела на архаичното митологично мислене – мъже/жени, силни/слаби, мъжествено/женствено, добро/лошо.

Те потискат експресивните фемининни модели на поведение и отношение с околните и затвърждават един положителен за тях, хетеросексуален аз-образ.

Хомофобията може и да бъде маска. 

В тази връзка е много интересно да се изследва личността и действията на Адолф Хитлер.

Въпреки неясната и до ден днешен ориентация на Хитлер е сигурно, че с идването му на власт настъпват тежки времена за различните по всички критерии хора в нацистка Германия.

Това е било част от плана му за създаване на "чиста арийска раса". Омразата, разбира се, е била насочена не само към хомосексуалистите, другите етноси, но и към хората в неравностойно положение, инвалиди и т.н. 

Преди началото на Втората световна война, хомосексуалните в Германия, особено Берлин, са имали много повече свобода и обществена подкрепа от където и да е другаде по света.

С идването на власт на Адолф Хитлер през 1933 г. гей мъжете и в по-малка степен лесбийките, наред с евреите, циганите и донякъде славяните, попадат под прицела на политиката на Нацистката партия, респективно в списъка с жертви на холокоста. Още в началото на 1933 г., след подпалването на Райхстага на 27 февруари, са издадени декрети срещу непристойното поведение на публични места и всички гей организации са забранени, а книгите посветени на хомосексуалността, а и на сексуалността като цяло, са изгорени.

През 1936 г. хомосексуалността е обявена за „национално бедствие“ (на немски: Volksschädlinge букв. народни вредители). Гестапо съставя списък на хомосексуалните, които впоследствие са заставяни да спазват сексуалната норма в Германия. Организирана е Райхслужба за борба с хомосексуалността и абортите. През август 1941 г. Хитлер осъжда хомосексуалността и призовава към по-строги мерки.

Според оценките, направени тогава, към 1928 г. около 1.2 млн. души в Германия са хомосексуални. Между 1933 и 1945 г. около 100 000 мъже са арестувани, а около 50 000 осъдени, заради хомосексуални прояви.

Повечето от осъдените прекарват присъдите си в обикновени затвори, но между 5000 и 15 000 са затворени в концентрационни лагери.

Не е ясно колко от тях са загинали. Ученият Рюдигер Лаутман твърди, че смъртността на затворниците в лагерите е около 60%. Те били малтретирани по особено жесток начин не само от надзирателите си, но често пъти и от другите обитатели на лагера. Това бил главният фактор за по-високата смъртност, в сравнение с другите „анти-социални“ групи, пребиваващи в лагерите.

След войната третирането на хомосексуалните в концентрационните лагери е непризнато в повечето страни, като някои мъже са затворени повторно на базата на доказателствата, събрани от нацистите. До 80-те този факт е отричан от правителствата на тези страни. Немското правителство отправя извинение към гей общността едва през 2002 година. През 2005 година Европейският парламент приема резолюция за холокоста, в която преследването на хомосексуалните е споменато.

Символът триъгълно тяло, което обичайно обозначава мъжкия биологичен пол е бил знакът за хомосексуалните в нацистка Германия. За обичайната употреба на този символ виж триъгълно тяло, обозначаващо мъжки пол. Символът черно триъгълно тяло е използван от нацистите в лагерите да обозначи жени, които са лесбийки, както и други жени. За мъжете с хомосексуална ориентация е използван същия, но розов символ.

Хитлер е прекарал известно време в гей хостел във Виена и е едновременно "хомосексуален и хетеросексуален" със "садомазохистична природа", твърди американски разузнавателен доклад от 1943, разсекретен от ЦРУ. 

Докладът от 1943 г. споменава Виена, където Хитлер е живял от 1910 до 1913 г. Според ЦРУ хостелът имал репутация на място, където мъжете се срещат за "хомосексуални удоволствия", съобщава "Дейли мейл".

Адолф Хитлер е живял няколко години в гей хостела в Австрия, според профила на ЦРУ за нацисткия лидер. Разузнавателният доклад от 1943 г. е изготвен за тогавашния президент Франклин Д. Рузвелт.

Докладът от 70 страници също твърди, че Адолф Хитлер е бил "сексуално привлечен" от неговия заместник фюрер, Рудолф Хес, който (както е описано) е известен травестит.

Докладът е събран от антрополога Хенри Фийлд, член на Специалната разузнавателна служба на Белия дом, натоварен със събирането на всяка информация, която може да се намери за германския елит по това време, включително и за самия Хитлер.

Получената "биографична скица" на Хитлер обхваща всичко от детството и образованието до диета, любима музика и "речева техника". Отдавна е известно, че Хитлер е живял в хостела на Meldemannstrasse в Birgittenau, Виена.

По това време той е безработен и се опитва да се препитава като художник и напуска хостела, за да се премести в Германия едва след като получава бащиното си наследство.

Службата предшественик на съвременното ЦРУ, твърди, че хостелът има "репутацията, че е място, където възрастните мъже отиват да търсят млади мъже за хомосексуални удоволствия". Информацията за сексуалността на Хитлер е предоставена от германо-американеца Ернст Седуик Ханфстангъл, който бил близък приятел и довереник на Хитлер през 20-те и 30-те години.

Ханфстангъл в крайна сметка изпада в неблагоприятно положение спрямо Хитлер и нацисткото ръководство и бяга във Великобритания, след което заминава за САЩ и започва да работи за президента Рузвелт, като предоставя информация за стотици нацисти.

В доклада се твърди, че "афинитетът" на Хитлер към неговия евентуален заместник фюрер Хес е станал по-силен и "може би е граничел със сексуален", след като те са затворени заедно през 20-те години на миналия век

Според доклада това убеждение се засилва, след като става известно, че "псевдонимът на Хес сред хомосексуалните членове на партията е Frauulein Anna и е известно, че е присъствал на балове, облечен в женско облекло".

След това Хитлер е описан като "садомазохистичен тип човек". Завършвайки главата за сексуалността на Хитлер, Фийлд коментира: "Сексуалността му е двойнствена, както и неговите политически възгледи. Той е и двете хомосексуален и хетеросексуален, както е социалист и пламенен националист, мъж и жена".

"Докато истинският Адолф Хитлер е недостижим за диагностициране, има някои факти, които доказват, че сексуалното му положение е дори отчайващо", коментира Фийлд в доклада на американското разузнаване от 1943 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



10 септември 1943 г.: Родена е една българска легенда
Дата: 10/09, 05:00

Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 10/09, 04:50

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 10/09, 04:10

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 10/09, 04:00

Тази страна може да смени столицата си
Дата: 10/09, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия