Тази страна може да смени столицата си


Дата: 10/09, 04:00

Пиксабей

Президентът иска новият политически център да е на брега на Персийския залив

Иран обмисля преместването на политическия и икономическия център на страната по-близо до южното крайбрежие, заради все по-сложните проблеми в столицата Техеран. Президентът Масуд Пезешкиан заяви пред западни медии, че настоящото развитие на града е неустойчиво и без адекватни решения, страната не може да продължи по същия път. Той подчерта, че в настоящата ситуация Иран губи конкурентоспособност, особено когато ресурси от юга се транспортират до Техеран, обработват и след това отново се връщат на юг за износ, предаде Дунав мост и БТА.

Сред основните проблеми на Техеран президентът посочи недостига на вода, замърсяването на въздуха и слягането на почвата. Според него децентрализацията е ключът към решаване на част от тези предизвикателства, а правителството трябва да даде пример, като премести част от институциите извън столицата.

Пезешкиан обясни, че няма как властите да останат в Техеран и същевременно да призовават населението да се премести. „Ние трябва да направим първата стъпка, за да могат хората да ни последват“, добави той.

Това не е първият опит на Иран да преразгледа статута на Техеран като столица. Още през 2013 г. властите приеха план за преместване на политическата и административната столица. Въпреки това, мнозина експерти продължават да смятат, че вместо да се търси ново място, трябва да се модернизира инфраструктурата на Техеран и да се засилят мерките срещу земетресенията.

Голамхосейн Карбаски, бивш кмет на Техеран, също изрази съмнения относно предложението на Пезешкиан. Той подчерта, че предишни проучвания показват колко сложен и скъп е процесът на преместване на столица, като често това води до създаването на нови проблемни градове, вместо да реши съществуващите.

Техеран, който е разположен в северната част на Иран, е не само най-големият град в страната, но и един от най-гъсто населените в света с около 12 милиона жители. Според "Гардиън" и други западни медии, градът е изправен пред сериозни екологични и инфраструктурни предизвикателства. Иранската научна асоциация по градска икономика отбелязва, че населението на Техеран надвишава капацитета на инфраструктурата с над 70 процента, което прави живота на мнозина в града крайно затруднен.

Остава да се види дали призивът на Пезешкиан ще намери достатъчно подкрепа, за да доведе до конкретни действия, или дебатите около бъдещето на Техеран ще продължат без значителни промени. Въпросът за преместване на столицата е тема на обсъждане в продължение на години, но държавата все още не е взела окончателно решение по този въпрос.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 09:50

76 хиляди лева е годишното възнаграждение на шефа на "Градски транспорт" във Варна
Дата: 17/09, 09:49

Телефонни измамници "атакуват" Балчик, Добрич и Каварна
Дата: 17/09, 09:42

Показаха лъжливите конспирации за Камала Харис, които стигнаха и до България
Дата: 17/09, 09:40

20-годишната Крисия е на седмото небе от най-хубавата вест
Дата: 17/09, 09:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия