Каракачанов: Недопустимо е, че хората, които произвеждат храната ни, останаха без хляба си


Дата: 27/04, 14:27

снимка Булфото

Красимир Каракачанов, ВМРО, коментира във фейсбук опустошителната градушка, която удари едни от най-плодородните земи в България и унищожи десетки хиляди декари продукция.

По традиция държавата я няма, има само оправдания. Сега тепърва ще се описват щетите. Компенсации ще получат само тези земеделци, чиито площи са на 100% засегнати. За другите няма да има помощ и щетата си остава за тяхна сметка. Как ще си хранят тези хора семействата – държавата нехае, възмущава се Каракачанов.

Преди две седмици от Агенцията за борба с градушките обявиха, че се подготвят за сезона. Сега твърдят, че не е имало никакво ранно предупреждение, изстреляли над 1100 ракети, но щетите са факт. Започва голямото описване, подаване на документи, а помощите може да се забавят с месеци, дори години. За пореден път действията са след дъжд качулка и за пореден път държавата е неподготвена, гневи се още лидерът на ВМРО.

Той отново обръща внимание на най-неглижирания от държавата земеделски сектор, а именно плодове и зеленчуци. Точно тези хора сега се оказаха и под ударите на градушката, която не е била предвидена и „прихваната“ на време от Агенцията за борба с градушките. За пореден път.

Но виновна ли е всъщност Агенцията? Експертите, които работят там са също жертва на липсата на държавна стратегия и политика. Тези хора от години получават заплати на ръба на социалните помощи. И протестират, но никой не ги забелязва. Ето така се получава омагьосан кръг, от който печеливши са единствено спекулантите и вносителите на чужда и по-скъпа земеделска продукция – нещо, за което ние от ВМРО от години говорим и срещу, което се борим, подчертава и други проблеми в сектора войводата.

Той е категоричен, че въпросът не е да се чака да падне градушката, а да се действа превантивно и тук е ролята на Агенцията за борба с градушките. Нейният капацитет обаче години наред не просто не е развиван, защото все нямало пари и все на някой не му е особено важно.

Това трябва да се промени, за да могат земеделските стопани да разчитат, че държавата прави всичко възможно да ги защити от градушки. Няма как да искаме модерно и силно земеделие без защита от градушки!“, категоричен е в позицията си председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Прилагаме и пълния текст на позицията:

Градушка унищожи хиляди декари земеделска продукция и трайни насаждения. Засегнати са площи в областите Стара Загора, Сливен и Пловдив.

По традиция държавата я няма, има само оправдания. Сега тепърва ще се описват щетите. Компенсации ще получат само тези земеделци, чиито площи са на 100% засегнати. За другите няма да има помощ и щетата си остава за тяхна сметка. Как ще си хранят тези хора семействата – държавата нехае.

Преди две седмици от Агенцията за борба с градушките обявиха, че се подготвят за сезона. Сега твърдят, че не е имало никакво ранно предупреждение, изстреляли над 1100 ракети, но щетите са факт. Започва голямото описване, подаване на документи, а помощите може да се забавят с месеци, дори години. За пореден път действията са след дъжд качулка и за пореден път държавата е неподготвена. Тя е в голям дълг към земеделците, особено към сектор „Плодове и зеленчуци“. Вместо помощ, те отново получават само пречки и документи за попълване.

Но виновна ли е всъщност Агенцията? Експертите, които работят там са също жертва на липсата на държавна стратегия и политика. Тези хора от години получават заплати на ръба на социалните помощи. И протестират, но никой не ги забелязва. Ето така се получава омагьосан кръг, от който печеливши са единствено спекулантите и вносителите на чужда и по-скъпа земеделска продукция – нещо, за което ние от ВМРО от години говорим и срещу, което се борим.

Въпросът не е да се чака да падне градушката, а да се действа превантивно. Тук е ролята на Агенцията за борба с градушките. Нейният капацитет години наред не просто не е развиван, защото все нямало пари и все на някой не му е особено важно. Това трябва да се промени, за да могат земеделските стопани да разчитат, че държавата прави всичко възможно да ги защити от градушки.

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е!

Няма как да искаме модерно и силно земеделие без защита от градушки!, пише Каракачанов, цитиран от факти.бг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



То не бяха чували и Борисов ядеше хора, ядоса се Желязков
Дата: 09/05, 09:27

Радев: Очаквам по-малко черен пиар в кампанията за изборите
Дата: 09/05, 09:26

Хиляди пенсионери се уредиха с пожизнена втора пенсия
Дата: 09/05, 09:16

Грандиозна премиера ще направи големият ГЕОРГИ ХРИСТОВ на новия си албум ”ПЕЙ СЪРЦЕ” във Варна
Дата: 09/05, 09:13

Очаквано Пловдив изпревари Варна по население
Дата: 09/05, 09:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия