ISW: Смяната на Шойгу е подготовка за война с НАТО


Дата: 13/05, 10:01

Кадър Кремъл

Руският президент Владимир Путин замени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов като министър на отбраната на Русия на 12 май. Той мести Шойгу на поста секретар на Съвета за сигурност на мястото на Николай Патрушев.

Тези рокади на високо ниво след руските президентски избори силно подсказват, че Путин предприема значителни стъпки към мобилизиране на руската икономика и отбранителна промишлена база, за да подкрепи продължителна война в Украйна и евентуално да се подготви за бъдеща конфронтация с НАТО.

Руският съвет на федерацията публикува списък с предложените от Путин министри в кабинета на 12 май, което по-специално потвърждава, че Путин е "предложил" Белоусов за нов министър на отбраната (предложенията му са заповеди). Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитира Фрог.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че Шойгу, който е министър на отбраната на Русия от 2012 г., ще поеме длъжността секретар на Съвета за сигурност и ще действа като заместник на Путин в руската военно-промишлена комисия.

 
Песков също така съобщи, че Путин освободи Патрушев от предишната му позиция като секретар на Съвета за сигурност "поради неговото преместване на друга работа", която не беше уточнена. Кремъл ще обяви новата му роля в "близко бъдеще". Песков също отбеляза, че армейският генерал Валерий Герасимов ще остане началник на руския Генерален щаб и засега не се предвижда промяна на тази позиция. В момента Герасимов е и генерален командир на руските сили в Украйна.

Назначаването на Белоусов на поста министър на отбраната на Русия е значително развитие в усилията на Путин да постави пълни икономически условия за продължителна война. Белоусов няма военен опит и е икономист по професия — той е бил министър на икономическото развитие на Русия от 2012-2013 г., след кариера в областта на икономическите анализи и прогнози между 1981 и 2006 г.

Липсата му на военен опит не е необичайна - Шойгу също нямаше опит с униформа, преди да поеме Министерството на отбраната.

След това Белоусов беше първи вицепремиер от 2020 г. до новото си назначение през 2024 г. Той известен защитник на по-голямото участие на правителството в икономиката.

Песков обяви назначаването на Белоусов пред държавния новинарски канал ТАСС на 12 май и обясни, че "е много важно да се вмести икономиката на блока за сигурност във вертикала на вътрешната сигурност в икономиката на страната". Това предполага, че Кремъл възнамерява да интегрира и рационализира индустриите, свързани със силите за сигурност и отбрана на Русия с по-широка вътрешна икономическа политика.

Няколко руски вътрешни източника отговориха по подобен начин на новата позиция на Белоусов. Тя показва, че Путин има сериозни опасения относно нивата на корупция и злоупотребата със средства в руската армия, конфликтите между армията и руското и възприеманата неефективност на руското МО като дупка.

Неназован руски федерален служител каза пред руския опозиционен вестник Важные истории, че Белоусов ще работи за "компетентно организиране на работни и логистични процеси, осигуряване на необходимото производство и доставки, ориентиране на икономиката към "специална военна операция" и изтласкване на технологичните максимално от отбранителната индустрия."

Известен блогър, награден от Кремъл, отбеляза, че новата роля на Белоусов "означава началото на мащабен одит и преструктуриране на всички финансови модели" в руското МО.

Белоусов има репутация на ефективен технократ, а вътрешни източници твърдят, че той има положителни отношения с Путин.

Белоусов се срещна с Путин през ноември 2023 г., за да обсъдят проектите и технологичното сътрудничество и е разговарял с Путин относно проблемите с вътрешното производство на дронове в Русия. Белоусов също наскоро подчерта проект на държавна поръчка за 4,4 милиарда рубли (приблизително 48 милиона долара) за производство на дронове до 2030 г., както и планове за финансова подкрепа на производителите на дронове и обучение на разработчици и оператори на дронове. Фокусът върху максимизирането на технологичните иновации, особено в сферата на безпилотните самолети, вероятно ще бъде изключително ценен за военните усилия на Кремъл. Наскоро Кремъл трябваше да съобразява разликата между производството на руски дронове и съвременните реалности на бойното поле.

Лично Белоусов обяви през януари 2023 г., че Русия е финализирала проекта "Безпилотни авиационни системи", който предвижда 696 милиарда рубли (около 7 милиарда долара) за производството на 32 000 дрона годишно до 2030 година.

Смяната на Патрушев като секретар на Съвета за сигурност от Шойгу е в съответствие с общия модел на Путин тихо да отстрани високопоставени служители по сигурността, като им предостави периферни роли в сферата на руската сигурност, вместо просто да ги уволни. Руският съвет за сигурност е консултативен орган, който също играе роля в изпълнението на политиките, свързани със сигурността и развитието на руската стратегическа култура, което прави назначаването на Шойгу за секретар на Съвета за сигурност и де факто понижаването от престижния пост на министър на отбраната на Русия по-малко унизително.

 
Путин отстрани Шойгу от пряката верига на командване на Министерството на отбраната, но му предостави продължително влияние в пространството за сигурност. Шойгу остана важен и лоялен подчинен, а понякога и изкупителна жертва, и Путин вероятно има полза от запазването на лидерството и опита на Шойгу в някакво официално качество. Отстраняването на Шойгу също следва два нашумели инцидента - отстраняването на неговия съюзник, за който се съобщава, заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов по обвинения в корупция и срещата на Путин с политическия противник на Шойгу и губернатор на Тулска област Алексей Дюмин, за да обсъдят актуализации, които вероятно са били водещи индикатори за действията на Кремъл подготовка за отстраняването на Шойгу от дълго заеманата от него длъжност.

По-рано Путин по подобен начин е отстранявал своите провалени генерали, като ги е назначавал на периферни позиции, свързани със сигурността и отбраната, извън пряката командна верига, понякога им позволявайки да изкупят себе си и да се върнат в полза на Путин, както оценява ISW.

Отстраняването на Патрушев от Съвета за сигурност от Путин обаче е забележително, тъй като няколко западни и руски доклада, че Патрушев е близък личен съюзник на Путин - Wall Street Journal твърди през декември 2023 г., че това е лицето, отговорно за убийството на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин през август 2023 г.

 WSJ съобщи, че назначаването на Патрушев за секретар на Съвета за сигурност през 2008 г. е до голяма степен формалност и той е де факто ръководител на всички руски служби за сигурност, вторият най-влиятелен човек в Русия.

Путин до голяма степен преназначи ръководителите на основните руски служби за сигурност, което предполага, че той поддържа основен кадър от лоялни силоваци. Путин преназначи Владимир Колоколцев за министър на вътрешните работи, Сергей Наришкин за директор на Службата за външно разузнаване (СВР), Александър Бортников за директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Виктор Золотов за директор на Росгвардия.

ISW по-рано оцени, че руските служби за сигурност и свързаните с тях силоваци, по-специално Бортников, са ключови избиратели за избирането на Путин за неговия пети мандат и Путин разчита в голяма степен на работата на гореспоменатите агенции за сигурност, за да поддържа стабилността на режима, особено след неуспешния бунт на групата "Вагнер".

Колоколстев изигра важна роля в координирането на мигрантската политика на Кремъл (което беше особено важно след атаката на "Ислямска държава" на 22 март срещу Crocus City Hall); Наришкин е важен играч в създаването на информационни условия и пропагандирането на оправдания за войната; Путин лично похвали Бортников и ФСБ за защитата на руския суверенитет; и Золотов оглави усилията за поемане на бивши бойци от групата "Вагнер" в Росгвардия.

Тези силоваци формират гръбнака на основния кабинет на Путин и тяхното преназначаване предполага, че Путин ще продължи да разчита на тях и ще им дава власт през следващия си мандат.

 
Руските настъпателни усилия за превземане на Вовчанск (североизточно от град Харков) са до голяма степен следствие от мълчаливата политика на Запада, че украинските сили не могат да използват осигурени от Запада системи за удари по законни военни цели в Русия. Руските сили изглежда се опитват да обкръжат Вовчанск, докато руските сили се приближават до самия град през Бухруватка, Стариця и Избицке на запад по път C-210817 и през Вовчански хутори на изток по път O-210825.

Руското превземане на някое от тези селища би прекъснало тези украински наземни комуникационни линии до Вовчанск и ще направи останалите GLOC (магистрала T-2104) все по-решаващи за защитата на града. Руските сили също все по-често насочват към мостове през близки водни обекти, за да изолират украинската защита на Вовчанск от други райони.

 
Украинският военен наблюдател Константин Машовец оцени, че Вовчанск е основното руско усилие в северната посока на Харковска област и че руските сили възнамеряват да заобиколят самия Вовчанск от югозапад и юг. Машовец отбеляза, че близостта на Вовчанск до международната граница предоставя на руските сили "много възможности", включително позволява на руските сили да провеждат операции с ограничени сили и средства за постигане на конкретен резултат; предоставя на руските сили "малка опора", за да им позволи стабилен контрол и огнева подкрепа, без да местят артилерията си; и позволява бързи доставки на гориво и оръжия до фронтовата линия.

Руските сили се възползват от предимствата на дългосрочното ограничение на Запада върху Украйна да използва предоставени от Запада оръжия за нанасяне на удари по законни военни цели на руска територия - територия, от която руските сили сега зависят, за да поддържат своите настъпателни операции в северната част на Харковска област. Западни официални лица забраниха на Украйна да използва доставено от Запада оръжие за нанасяне на удари по цели на руска територия и украинските официални лица многократно заявяваха, че се придържат към това условие.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън едва наскоро даде зелена светлина на украинските сили да използват оръжия, предоставени от Обединеното кралство, за да нанасят удари по цели на руска територия. Но това е недостатъчно за нуждите на Украйна от възбрана на руска територия и дойде твърде късно, за да позволи на украинските сили да попречат на способността на Русия да концентрира сили по международната граница.

Украинските сили преди това са използвали осигурени от САЩ HIMARS с опустошителен ефект, особено за принуждаването на руските сили да се изтеглят от западния (десния) бряг на Херсонска област през ноември 2022 г. и да продължат да използват HIMARS и други оръжия, предоставени от САЩ и Запада, за да нанасят удари по Русия съсредоточаване на сили в тила и дълбокия тил в окупирана Украйна.

Украинските сили редовно извършват удари с дронове срещу инфраструктура и летища в Русия, но им липсва същите ефекти на забрана, които трябва да генерират, за да подкопаят руските настъпателни операции.

Украинските сили биха имали голяма полза от възможността да използват усъвършенствани оръжейни системи с голям обсег, за да прекъснат руските логистични възли и маршрути, които в момента осигуряват офанзивата в Харков, но вместо това трябва да разчитат на своя ограничен и изчерпан запас от местни оръжия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проучване: Над 2/3 от европейците вярват в ЕС
Дата: 23/05, 21:54

В 17:53 часа българско време силно земетресение удари Турция
Дата: 23/05, 21:40

Кадиев пробва да скара близначките Толеви, заяде се с Андрей
Дата: 23/05, 21:16

Синдикалист: Очертаващата се конфигурация на управлението не е в полза на минималната работна заплата
Дата: 23/05, 21:072 Коментара

Над 30 000 мълнии са паднали на Балканите, около 3000 от тях са у нас
Дата: 23/05, 20:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия