Урок по икономика: Защо индустриалната революция започва точно в Англия и задвижва света преди 250 години


Дата: 10/05, 10:51

Кадър: Уикипедия, Парната машина на Джеймс Уат от 1774 година. Създаването на парния двигател поставя началото на Индустриалната революция във Великобритания.

Индустриалната революция , започнала във Великобритания в края на 18-ти век, бележи значителна повратна точка в човешката история.

През 17 век Англия започва да догонва световния лидер Нидерландия по темп на ръст на манифактури, а по-късно и в световната търговия и колониалната икономика.

Към средата на 18 век Англия става водещата капиталистическа страна.

По ниво на икономическо развитие, тя превъзхожда останалите европейски страни, разполагайки с всички необходими предпоставки за преминаване на нова степен на обществено-икономическото развитие – мащабното машинно производство.

Индустриалната революция започва в Англия в последната третина на 18 век, а в първата половина на 19 век приема всеобщ характер, обхващайки и другите страни от Европа и Америка.

В световната история Индустриалната революция се свърза с изобретяването на парния двигател от Джеймс Уат и въвеждането на задвижвани с пара машини, главно в текстилната промишленост.

Само по себе си, подобно изобретение едва ли би довело до нещо значимо (необходимите технически решения са били известни и по-рано), но в този период английското общество е подготвено за използването на нововъведения в широки мащаби.

Това е свързано с факта, че Англия по това време преминава от статичното традиционно общество към общество с развити пазарни отношения и активна предприемаческа класа.

Освен това Англия разполага с достатъчни финансови ресурси (тя е световният лидер по търговия и колониални владения), възпитано в традициите на протестантската трудова етика население и либерална политическа система, в която държавата не потиска икономическата активност.

Индустриалната революция трансформира произведените стоки, което води до широко разпространени социални и икономически промени, пише interestingengineering.com.

Но защо индустриалната революция започва във Великобритания, а не другаде?

Дали защото са били особено изобретателни и индустриални хора или просто късмет на историята?

Бяха предложени различни теории, но кои, ако има такива, са най-верни?

Нека да разгледаме по-интересните. 

Терминът „ индустриална революция “ е въведен за първи път от ранни френски писатели, но ще бъде популяризиран от английския икономически историк Арнолд Тойнби през 19 век. 

Докато определението на Тойнби обхваща периода между 1760 и 1840 г., то се прилага по-широко към процеса на икономическа трансформация от аграрна икономика към производствена икономика, а не към строго определен период. 

Ето защо някои държави днес понякога се описват като преживяващи свои собствени „ индустриални революции “. 

Защо Великобритания започна индустриалната революция?

Историците постулират различни причини защо индустриалната революция започва във Великобритания. Но може би един от най-убедителните е аргументът, изтъкнат от турско-американския икономист Дарон Асемоглу и британския политолог Джеймс А. Робинсън в тяхната завладяваща книга „Защо нациите се провалят“ . 

По тяхна оценка неслучайно Индустриалната революция започва във Великобритания. Въпреки това, самият факт, че Великобритания е достигнала точка, в която е била плодородна почва за революцията, е отчасти случайност и отчасти културно развитие. Накратко, те твърдят, че значителни  промени в историята , като падането на Рим, черната чума , подписването на Магна харта , скъсването с Рим, настъпило по време на  Реформацията , и Славната революция , са имали първоначално малки, но кумулативно дълбоки ефекти с течение на времето. В известен смисъл може да се оприличи на теорията на хаоса , където малки промени в началните условия могат да доведат до много различен резултат, когато всичко останало е равно.

Разбира се, пътят на историята не винаги е линеен, ако изобщо е такъв. Имаше различни регресивни събития в британската история преди индустриалната революция. Английската гражданска война и последвалото пуританско тиранично управление на Оливър Кромуел  са забележителни примери. Някои обаче твърдят, че това в крайна сметка е довело до циментиране на протестантската етика в британската култура и прехвърляне на властта от монарха към британското правителство в последствие.

Според Асемоглу и Робинсън, след като пътят е бил определен за по-значимо върховенство на закона, развитие на приобщаващи институции в обществото, по-големи права на собственост и отвореност към творческо унищожение в социалните и икономически институции, индустриалната революция е почти гарантирана в Обединеното кралство.В случай, че не сте наясно, творческото унищожение е икономическият термин, който описва как капитализмът води до непрекъснато променяща се икономическа структура, включително премахване на дългогодишни практики, за да се направи път за нови производствени методи. 

Старите индустрии и фирми, които вече не са печеливши, се затварят, позволявайки на ресурсите (капитал и труд) да се насочат към по-продуктивни процеси и области. Така наречените разрушителни технологии като железниците, интернет и т.н. са отлични примери за творческо унищожение. 

Както се изразяват авторите, „приобщаващите икономически институции... са тези, които позволяват и насърчават участието на голяма маса хора в икономически дейности, които използват най-добре техните таланти и умения“.

Но това беше купено и платено с много кръв и политическа борба предварително - като много монументални исторически събития. 

Защо индустриалната революция започва във Великобритания през 1750 г.?

Въпреки че развитието на приобщаващи институции беше жизнено важно за осъществяването на индустриалната революция , те не бяха цялата история. 

Приобщаващите институции „дават равни права и привилегии и позволяват равни възможности, глас и достъп до ресурси и услуги.

Те обикновено се основават на принципите на универсалност, недискриминация или целенасочени действия.

Други фактори също изиграха своята роля.

Семената бяха засети, съвсем буквално, благодарение на английската  селскостопанска революция , която включваше преминаване към високодобивни култури, сеитбообръщение, изсичане на гори и други нови методи в селското стопанство, които позволиха производството на излишък от храна и излишно население растеж.

Нарастването на населението доведе до излишък от работна ръка, която беше привлечена от по-големите населени центрове в търсене на работа и богатство. В резултат на по-ранни промени банките станаха по-приобщаващи институции, тъй като те дават заеми на хора, различни от аристокрацията. Те биха могли да осигурят капитал на търговци и предприемачи за изграждане на нови технологии и компании, които преди може би са могли да си позволят да правят.

Важно е, че върховенството на закона и по-големите права на собственост, произтичащи отчасти от прехвърлянето на власт от монарха към парламента, също насърчават инвестициите и поемането на риск. Големи, жадни за капитал структури като фабрики сега могат да бъдат построени на кредит. 

Предоставянето на патенти също беше формализирано по това време в правно обвързваща система. Това допълнително създаде увереност за инвеститорите и изобретателите да поемат хазарт.

Великобритания също имаше богатство от въглища , желязо и други ресурси в сравнително малка площ, което щеше да помогне за тласък на индустриалната революция . Разрастващата се колониална империя също така предоставя готов (и затворен) пазар за излишни стоки, осигурявайки допълнителен тласък за предприемачите и новите индустриалци.

Първоначалните разработки настъпиха в памучната промишленост с развитието на предащата машина, летящата совалка, тъкачен стан и прилагането на парната машина за задвижване на машини, което ускори неимоверно производството на платове. Много скоро други отрасли ще се възползват от индустриализацията. 

Индустриалната революция беше един от най-съществените и трансформационни периоди в човешката история.

За добро или лошо, съвременният свят не би съществувал без събитията, които поставиха основите за него и последствията от него. 

Може би, ако историята на Великобритания вървеше по- паралелно с тази на континентална Европа , където монархиите държаха повече власт за по-дълго време, това щеше да се случи много по-късно, да започне на друго място или дори изобщо да не се случи. Но, разбира се, както при всички дискусии за алтернативни истории, никога няма да знаем със сигурност. 

Индустриалната революция във Великобритания беше сложен феномен, оформен от различни фактори, вариращи от наличието на природни ресурси до културния и институционален пейзаж на страната. Взаимодействието на тези фактори създаде уникален набор от условия, които позволиха бърз технологичен и икономически прогрес.

Докато индустриалната революция донесе много ползи, като повишена производителност и стандарт на живот, тя се изправи пред предизвикателства и отрицателни последици.

Разбирането на уроците от миналото може да ни помогне да се справим със сложните предизвикателства, пред които е изправен нашият свят днес, и да изградим по-добро бъдеще за всички.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ники Василковски припомни думите на великия Айнщайн по повод Световния ден на пчелата
Дата: 20/05, 21:33

Деси Радева се оплака на близка приятелка от мъжа си: Той ме бие
Дата: 20/05, 21:28

Петьо Блъсков: Кабинетът след изборите ще е за кратко
Дата: 20/05, 21:14

Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:021 Коментар

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия