От септември: Летищата в ЕС връщат строги правила за ръчния багаж


Дата: 22/08, 09:28

Пиксабей

От 1 септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж на борда на самолетите течности в шишета или контейнери с вместимост до 100 мл, предаде ДПА, пише Дарик.

Пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в една и съща прозрачна чанта. Нейната вместимост не трябва да бъде по-голяма от 1 литър, припомня ДПА.

Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака. Целта на терористите е била да внесат определени течности на борда на самолети, излитащи от Лондон към САЩ. Те планирали да направят от тях самоделни бомби и да ги взривят по време на полет. 

Нарушаването на правилата за течностите в ръчния багаж от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоните за сигурност на аерогарите, отбелязват експерти в сектора на авиоиндустрията.

На този фон някои летища в Германия и в други страни облекчиха спазването на тези правила. Те обявиха, че гарантират сигурността на полетите, тъй като багажите на пътниците се проверяват със специални скенери, които показват триизмерни изображения. Тези скенери са подобни на медицинските апарати, с които се извършва образното изследване компютърна томография, посочва ДПА.

Представители на Европейския съюз обаче изразиха съмнения доколко новите скенери гарантират, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани опасни вещества или предмети.

На този фон е прието решение за връщане на по-строгите проверки за сигурност на летищата в ЕС, свързани със спазването на правилата за течностите в ръчния багаж на пътниците. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изплютият от коалицията ПП-ДБ Ананиев: Те готвят нова сглобка
Дата: 12/09, 18:422 Коментара

Карлос Насар да си гледа изхвърлянето и изтласкването, отвърна шефът на щангите
Дата: 12/09, 18:351 Коментар

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 12/09, 18:30

Плащаме над 100 млн. лв. от джоба си за поредните парламентарни избори
Дата: 12/09, 18:132 Коментара

Магнитна буря удари Земята
Дата: 12/09, 18:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия