Обявиха таксата за чадър на плажа във Варна


Дата: 23/05, 11:45

Булфото

Плажната ивица във Варна, от вълнолома до Рибарския плаж, вече предлага платена сянка за тези, който ще започнат плажуване още от месец май, предаде БНР.

На много места по протежението й са разположени блокове с чадъри, на места по пет реда, на други все още по два. Градският плаж, обаче е осеян със заведения и нерядко туристите съчетават консумацията в бар или ресторант с безплатен чадър над масичките към него. Почти всички заведения вече работят. Подготвени са и шезлонгите, но все още "чакат" строени на етажи встрани на пясъка до пешеходната алея (виж снимки). Платената зона е снабдена с кошчета за отпадъци, все още няма табели указващи таксата за ползване на платената сянка и на шезлонгите в перспектива. 

Това лято таксата за чадър на градския плаж във Варна ще е 6 лв., с 1 лв. повече от м.г., това обяви в интервю за Радио Варна Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер. 

Припомняме, че според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)  чл. 10, ал. 4, т. 1 и ал. 6 е необходимо „свободните зони“ да бъдат съобразени с изискванията (пълния текст виж по-долу), а именно, че на територията на морските плажове се разрешава поставянето на плажни принадлежности, като се осигурява не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, както и че зоната на активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж. 

Според правилата, утвърдени от Министерство на туризма концесионерът трябва да обозначи "границите на зоните за разполагане на неплатени (лични) плажни принадлежности "свободна зона": надписва площта на всяка свободна зона". 

Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)  чл. 10, ал. 4, т. 1 и ал. 6 

(4) На територията на морските плажове се разрешават:

1. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2008 г.) поставянето на плажни принадлежности, като се осигурява не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите;

(6) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2013 г.) Зоната на активната плажна площ по ал. 4, т. 1 за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж. Зоната се обозначава на морския плаж и на указателните табели, поставяни от концесионера или от наемателя на съответния морски плаж.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 5 000 непалци и индийци работят у нас
Дата: 16/06, 09:251 Коментар

Змии плъзнаха на много места у нас
Дата: 16/06, 09:101 Коментар

Модерен медицински център отвори врати във Варна
Дата: 16/06, 09:10

Сърбия срещу Англия днес на европейското по футбол
Дата: 16/06, 08:51

За празнословието
Дата: 16/06, 08:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия