Джакпотът удариха хиляди българи, които преди година си купиха злато


Дата: 02/07, 16:48

Пиксабей 

Цената на златото се повишава през последните месеци. Оказва се, че има сериозен интерес към ценния метал от малки и големи инвеститори по целия свят?

Ако преди година сме вложили пари в злато, то днес инвестицията щеше да донесе над 20% дивидент. От тези 21%, 13 на сто е ръстът в цената на златото от началото на годината. Благородният метал може да отбележи поскъпване за трето поредно тримесечие, макар през изминалия месец да има понижение в цената му с около процент. На световните борси цената му остава висока - над $2300, пише БНТ.

Една от причините е увеличеното търсене на злато. В това има икономическа логика. Като финансов инструмент златото често се използва от инвеститори - независимо дали са граждани или големи финансови институции - като актив-убежище срещу турбуленции в световната икономика и финанси. А такива не липсваха през последните години - проблемите с веригите на доставки по време на ковид пандемията, геополитическите конфликти от войната в Украйна до ситуацията в Близкия изток. Подобна несигурност води до по-голям интерес към златото, а това тласка цената нагоре, включително и от хора, които търсят начин да спасят спестяванията си от растящата инфлация.

Така стигаме до още една причина и това е връзката между инфлацията и златото. Това, което наблюдаваме в момента следва следния икономически модел: цената на златото се увеличава заради заради високата инфлация. Инвеститорите се насочват към активи-убежища за спестяванията си. Това затваря веригата - имаме висока инфлация, очакванията към златото нарастват, търсенето се увеличава, цената на метала започва да расте. И така докато не настъпи промяна в икономическата ситуация.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сега ще ви кажа как политиците могат да спечелят народа, обяви политолог
Дата: 04/07, 20:27

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 04/07, 20:20

Социолог: Ще дойде момент, когато думата на Доган няма да е последната в ДПС
Дата: 04/07, 20:112 Коментара

Радев поздрави президента Джо Байдън и американския народ
Дата: 04/07, 20:00

Везенков избра Олимпиакос, чака се решението на Торонто
Дата: 04/07, 19:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия