Блинкен с изненадващо посещение в Киев: Помощта от САЩ пристига


Дата: 14/05, 15:28

Булфото

При изненадващото си посещение в Киев ръководителят на американската дипломация увери украинския президент, че американската военна помощ е "на път" към Украйна.

"Помощта е на път, част от нея вече е пристигнала, ще пристигне още. И тя ще има реално значение на бойното поле", обеща Антъни Блинкен по време на среща с Володимир Зеленски, предаде АФП, цитира "Вести" и БТА.

На фона на вътрешните борби между републиканците и демократите на Съединените щати им отне месеци да отпуснат обещаната от Белия дом помощ в размер на около 61 милиарда евро. В резултат на тези политически разногласия украинската армия изчерпа оръжията си точно когато Русия започна нова офанзива през есента и зимата на 2023-2024 г.

Украинският президент настояваше за необходимостта от получаване на повече средства за противовъздушна отбрана, като призова за две батареи "Патриоти" за региона на Харков.

Харковската област е обект на руска сухопътна атака от 10 май, и през последните месеци е подложена на интензивни бомбардировки, довели до нормиране на електроенергията.

Блинкен, който е на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., пристигна в украинската столица с нощен влак от Полша.

Съединените щати отпуснаха още един пакет военна помощ в размер на около 1,4 млрд. долара, която беше изтеглена от запасите им, главно противовъздушни системи "Пейтриът" и "НАСАМС", както и артилерийски боеприпаси.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Културният министър разпореди проверка заради инцидента в плевенския театър
Дата: 08/06, 21:43

Опасни детски бански в нета, внимавайте при покупка
Дата: 08/06, 21:26

България е на дъното по размер на пенсиите
Дата: 08/06, 21:12

Спецакция се провежда в Шуменско
Дата: 08/06, 20:53

Трети ден издирват телевизионния водещ Майкъл Моузли
Дата: 08/06, 20:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия