Хиновски: Не смея да мисля какво ще стане със сметките за ток, ако страт 6-и блок в АЕЦ „Козлодуй“


Дата: 05/09, 10:51

Кадър Нова 

Цената на борсовия ток се покачи до рекордни нива

Цената на електроенергията на борсата достигна рекордни нива, като експерти прогнозират допълнителни покачвания. Иван Хиновски от Български енергиен форум и Антон Иванов коментираха ситуацията и възможните последици в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„На фона на днешните високи цени, не смея да си представя какво ще се случи след спирането на блока в АЕЦ „Козлодуй“, който предстои да бъде презареден. Тогава ще имаме със сигурност ръст на цената с 15-20% спрямо днешните нива. Тази базова мощност е изключително важна за страната. Спирането означава дефицит на борсата, а това води до движение на цените нагоре“, заяви Хиновски.

По думите му, енергийната сигурност на страната е под заплаха, ако въглищните централи бъдат изведени от експлоатация, тъй като България ще трябва да внася електроенергия. Той допълни, че съществува дефект в европейската енергийна политика, който дава прекалени преимущества на фотоволтаичните централи, които не произвеждат електроенергия вечер и това води до необходимостта от включване на по-скъпи енергийни мощности.

От друга страна, Антон Иванов смята, че спирането на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще има влияние, но не толкова рязко, тъй като блокът не е работил известно време през лятото. Той отбеляза, че с края на туристическия сезон в края на септември, ще има спад в потреблението, което може да компенсира частично очакваните покачвания на цените.

„Ще има два фактора с противоположно влияние и не очаквам такава динамика на цените в посока повишение“, каза Иванов. Според него, спадът в потреблението ще облекчи натиска върху цените на енергийния пазар.

Иванов също така коментира, че трансграничните енергийни връзки в Европа не се развиват ефективно. „Имаме тясно звено във връзките между Унгария, Австрия и Западна Европа, което предпоставя голямата разлика в цените, които наблюдаваме в нашия регион“, отбеляза той.

Иван Хиновски предложи, че България може да използва част от своите базови мощности за износ на електроенергия за Украйна, което би дало допълнителен стимул за работата на „Марица-изток“. Той също подчерта важността на възстановяването на енергийната инфраструктура за връзки с Украйна.

Въпреки различните прогнози, енергийният пазар остава под голямо напрежение, като динамиката на цените продължава да бъде неясна. Спирането на блокове в ключови централи като АЕЦ „Козлодуй“ може да доведе до по-високи разходи за електроенергия в България, което ще засегне както домакинствата, така и бизнеса.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 16/09, 02:10

Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам
Дата: 16/09, 02:00

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 16/09, 02:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 16/09, 01:30

Изстрелите в близост до Тръмп са били произведени от агенти на Сикрет сървис
Дата: 16/09, 01:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия