25% от българите в списъка "Магнитски" искат да стават депутати в следващия парламент


Дата: 11/05, 16:21

снимка Булфото

Около една четвърт от българите в списъка "Магнитски" се канят да станат депутати в следващия парламент, изчислява Клуб Z.

Сред публично известните лица, ударени по антикорупционния американски закон, са Иван Генов, Владислав Горанов, Николай Малинов, Александър Христов Николов, Румен Овчаров, Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Андон Миталов.

Половината от тях са били депутати в миналото. Един от тях е такъв и в момента – Делян Пеевски. Последният е народен представител от 2009 г. насам. Пеевски пропусна само две кратки Народни събрания – 45-ото и 46-ото през 2021 г. Именно в този период той получи санкциите по "Магнитски".

След това обаче изненадващо се завърна в Народното събрание. В последната година дори бе лансиран публично като лидер на ДПС, а на 24 февруари бе избран и официално за (съ)председател на партията на Доган.

На тези избори той отново оглави две листи – в Благоевград и Кърджали. Няма обаче да участва в изборите за Европарламента.

Друг санкциониран по "Магнитски" - Николай Малинов, също е бивш депутат, но от БСП в 40-ото и 42-ото Народни събрания. През 2020 г. той оглави партията "Русофили за възраждане на отечеството". В момента неин председател се води друго лице. Иначе, Малинов е редовен кандидат за депутат. На предстоящите избори също ще е водач на две листи – в София (МИР-25), както и в Бургас.

Обвиненият в куп престъпления от българската прокуратурата Васил Божков също ще участва във вота на 9 юни. Това ще стане през коалицията "Център". Божков ще води цели три листи – за Европарламента, както и за Народно събрание в София (МИР-25) и Пазарджик.

Единственият, който бе на прага да влезе в листите на ГЕРБ, но по незнайни причини се отказа в последния момент е Владислав Горанов. Преди дни той обясни защо : "„В момента имам лоша оценка от САЩ и съм в списъка "Магнитски" и трябва да си извървя пътя. Дотогава няма да си позволя да тежа на партията, която е моята кауза и на която съм помагал през цялото време“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Д-р Вера Иванова от екипа на първия полет с медицински хеликоптер: Мисията мина безпроблемно
Дата: 04/06, 21:00

Поредният обърнат ТИР в Прохода на Републиката
Дата: 04/06, 20:51

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 04/06, 20:50

Лекар срази Милица Гладнишка с неочакван комплимент
Дата: 04/06, 20:42

Водачът на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов: Спрямо българската енергетика се извършва национално предателство
Дата: 04/06, 20:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия