Ради Здравков: Три отбора са моите фаворити за титлата на Евро 2024


Дата: 28/06, 12:42

Снимка уикипедия, Litexfan

Ради Здравков е една от големите легенди на българския футбол. Той е юноша на Локомотив София и след като вдига за първи път шампионската титла с родния си клуб, преминава в един незабравим ЦСКА.

С армейците е няколко пъти шампион и носител на Купата на страната, и е важен играч в отбора, елиминирал действащите европейски шампиони Нотингам и Ливърпул.

Здравков е избиран също за Най-добър футболист на България и 13 години е част от националния тим, с който участва на финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 година. След приключването на кариерата си той е водил редица български тимове. Няколко пъти е начело на Локомотив София, с който печели Купата на България, както и на Славия, Локомотив Пловдив, варненските Спартак и Черно море и Берое.

Nostrabet.com потърси Ради Здравков, за да изрази своето мнение за Европейското първенство.

- Г-н Здравков, Вашите впечатления от футбола, който наблюдавахме в групите? 

- Радващото е, че видяхме много хубави неща в сравнение с предни първенства. Видяхме смели и открити отбори, които неслучайно вкараха повече голове, макар че това не бе плод на офанзивни действия, а по-скоро на грешки в дефанзивен план.

- Забелязахте ли новости в тактическо отношение?

– Такива няма, но всеки треньор променя позициите на атакуващите си играчи, защитниците и хората в средата на терена, съобразявайки се със стила на игра на противника. Правят се успешни тактически смени, което означава, че треньорите имат реална преценка на възможностите на тима, който водят и затова как да противодействат на противника. Високата преса също е по-добре организирана и по-успешна, отколкото на минали финали.

- Имаше отбори, към които очакванията бяха по-големи, но те трудно продължиха напред. За въпрос на сметки ли става дума или се дължи на недобро моментно състояние?

– За сметки категорично не. Всички отбори играеха на високо ниво през 90-те минути и затрудняваха така наречените фаворити.

- Изненадан ли сте от отпадането на Хърватия?

- Не бих казал, просто това не беше тяхното първенство. Но не бива да зачеркваме хърватите и това как ще се развива отборът им занапред, ще зависи от шефа на техния футбол и треньора.

- Малцина очакваха дебютантът Грузия да излезе от групата си. Вашият коментар?

– Вижте, Грузия е един от любимите ми отбори и затова го гледам с внимание и стискам палци за тях. Грузинците ми допадат като всеотдайност и работоспособност, и най-вече като тактическа диспциплина. Този отбор има идея какво да прави на терена и ясно начертан план, а играчите са усвоили идеите на треньора и изпълняват поставените задачи. Когато пресират, пресират всички, в средния им блок също участват всички, всеотдайни са и при тях има единомислие. Отделно преходът им в двете фази също е много добър и като цяло имат ясно изразен тактически план.

- Вие дълги години сте играли в Португалия и няма как този тим да Ви е безразличен. Какво мислите за представянето на играчите на Роберто Мартинес дотук?

- Португалия разполага с индивидуалности с голяма футболна стойност. Те не блестяха досега кой знае колко, но смятам, че лека-полека ще намерят оптималната си форма. А и треньорът им е способен да ги вкара в тази оптимална форма и да намери оптималния състав.

- Може ли да се твърди, че Австрия очарова с играта и докъде според Вас ще стигне?

– Този отбор ми прави сериозно впечатление и при него важи това, което казах за Грузия, даже в още по-голяма степен. Австрийците имат единомислие през всичките 90 минути и работят в синхрон, имат и скорост в действията, и много качествени играчи. Но в елиминациите те ще срещнат по-силни отбори и ще видим дали индивидуалните качества на техни отделни футболисти ще им помогнат да продължават да си вършат добре работата, което се отнася също и за Швейцария.

- Г-н Здравков, Англия и Франция в три мача вкараха само по два гола, като „петлите“ го сториха чрез автогол и от дузпа. Какво е Вашето обяснение за това?

– Англичаните нямат идея и всичките им играчи са затруднени в продължаването на атаките и тяхното изграждане. При тях няма последователност, няма развитие. Що се отнася да Франция, момчетата на Дешан натискат педала и ще стават по-силни, което е валидно и за Германия.

- Хари Кейн се разписа срещу Дания, но като цяло не е този играч, който стряска защитите?

– Хари Кейн досега често остава изолиран и рядко играе с топката. А един играч няма как сам да решава мачовете без помощта на своите колеги. Играта на Англия върви трудно, дали защото са прекалено статични и няма игрово разбирателство. При тях липсва и единомислие, и се разчита на индивидуални действия. Отчитайки тази затворена игра, няма как за Кейн или който и да е друг, да се каже, че играят добре. Дори топката да е в него, не се вижда пространство и време, продължението го няма. Когато противникът е пред наказателното поле, Меси може да реши мач, но Англия няма Меси.

- Как виждате новата перла на Реал Мадрид Килиан Мбапе и ще се отрази ли върху представянето му срещу Белгия тежката контузия?

– Мбапе направи няколко тренировки с предпазна маска и инстинктът за съхранение е преодолян. Килиан обаче е от тези футболисти, които в мачове с голям залог преодоляват всички трудности.

- Като казах Белгия, те бяха сред фаворитите за първото място, но защо „червените дяволи“ са под нивото си?

– Защото единствено Де Бройне се опитва нещо да направи и нямат отборна игра. Само Де Бройне в средата на терена и Жереми Доку напред не са достатъчни и като я няма подкрепата, трудно ще стане.

- Има ли домакинът Германия нужния потенциал, за да покори отново европейския връх след 28 години?

– У дома и стените помагат, но Германия разполага с добре балансиран отбор, особено в средата на терена, където са Тони Кроос и Илкай Гюндоган. Вярно е, че понякога нещата в атаката им не се получават, но се вижда, че има мисъл, идея и последователност. И всеки знае какво да прави, когато топката се изнася от централния защитник или е в краката на Кроос. Германците се справят при постепенна атака, и при тях има синхрон и хармония.

- Какво мислите за испанците, които дават сериозна заявка за четвърта титла със съдържателните си продукции?

– Испания не само лесно взе своето, но и успя да съхрани силите на няколко основни играчи. С оглед на показаното от играчите на Луис де ла Фуенте и ако се придържаме към логиката, те би трябвало да елиминират Грузия на осминафиналите, и могат да се справят с всеки друг.

Кои са Вашите фаворити за трофея?

– Германия, Испания и Франция.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На Дунав мост митничарите разопаковаха баници и се хванаха за главите от пълнежа
Дата: 30/06, 20:25

Водещият на БНТ се подигра на Англия: Трите котенца
Дата: 30/06, 20:18

Словакия води на Англия с 1:0
Дата: 30/06, 20:13

Хитър трик вместо климатик за сладък сън в жегата
Дата: 30/06, 20:00

Проф. Овчаров: Надявам се патриарх Даниил да преосмисли свои позиции
Дата: 30/06, 19:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия