снимка pexels
Почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди.
Проверка на Нова тв, съвместно с лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не е взето достатъчното количество марули, което е килограм и половина.
Експериментът започва от голяма верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ - много прецизен процес, при който всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки, лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.
„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.
Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни, без да ги измием.
„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати, каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Съкращения в Microsoft и Google
Дата: 05/06, 06:00
Как да не се тръшнем болни?
Дата: 05/06, 05:30
Патрулки с ПОС терминали и нова техника
Дата: 05/06, 05:00
Водачът на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов: Спрямо българската енергетика се извършва национално предателство
Дата: 05/06, 04:50
Предимно слънчево в сряда
Дата: 05/06, 04:00