Отиде си легенда на българския балет


Дата: 10/05, 15:05

Пиксабей

Напусна ни проф. Петър Луканов – доайен на българския балет, удостоен от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ за изключителния му принос към развитието на Академията и на балетното изкуство в България. Това съобщиха от висшето учебно заведение.

Проф. Петър Луканов бе дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. По инициатива на проф. Луканов и подготвена от него учебна програма, през 1994 година в АМТИИ са разкрити специалностите "Балетна педагогика“ и "Балетна режисура“. В Академията той преподава дисциплините: "Композиция на класическия танц“, "Балетна режисура“ и "История на балета“. Бил е ръководител на катедра "Хореография“ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на АМТИИ (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността "Ректор“.

Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден "Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Ректорът на АМТИИ доц. д-р Жан Пехливанов, ръководството, преподавателите, студентите и администрацията на Академията изразяват своите искрени съболезнования на семейството за голямата загуба на човека и твореца Петър Луканов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 23:10

Казвам се Борислав Гуцанов и за мен Варна е целият ми живот
Дата: 20/05, 23:00

Пиронкова завърши курс за помощник треньор
Дата: 20/05, 22:52

Мъж с колело е загинал в Каварна тази вечер
Дата: 20/05, 22:34

БНР: Детето от село Стоб е починало от задавяне
Дата: 20/05, 22:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия