Куцкова: Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор


Дата: 29/09, 18:17

Кадър Нова ТВ

България задейства избор на нов главен прокурор, вече две седмици няма предложение за кандидат, но според гласове отвътре се очаква Борислав Сарафов, настоящ и.д. и бивш заместник на Иван Гешев, да бъде сред кандидатите за поста, който ще се реши на 16 януари догодина, тоест след 3 месеца. За пътя на съдебната система, за зависимостите, и за какво българите трябва да казват "не" - "На фокус" е един от най-ярките гласове в правосъдието на България - Нели Куцкова е бивш председател на Съюза на съдиите, бивш член на Висшия съдебен съвет.

Тя заяви, че Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор.

Съдията коментира и процедурата за избор на обвинител номер 1 в страната. „Чисто формално, след като конституционните промени бяха отхвърлени, спряната процедура трябваше да бъде възобновена. Но Висшият съдебен съвет, освен че отдавна е извън мандата си, направи за срам съдебната система. Трябва да се попита Конституционният съд има ли право орган с изтекъл мандат да избира главен прокурор и председател на ВАС. Според мен трябва да отговори, че няма право“, каза още Куцкова пред Нова ТВ.

Тя коментира случая със заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, за които бе обвинен психично болен мъж. По нейни думи хората с психично заболяване имат по-малка защита от другите. Тя смята, че „се измиват ръцете“, като се обвиняват "клошари, Червени пирати" и други. Куцкова допълни, че хора с такива проблеми са лишени от възможността да се опитат да докажат, че са невинни.

„Правата на съдията са ценност за обществото“, каза Куцкова. И допълни, че в България има много съдии, които отстояват на натиск.

„Притеснявам се, че в съдебната система тече нещо подмолно, на което няма как да се реагира“, посочи Куцкова на финала.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Галена смая българките с нещо голямо и турско
Дата: 29/09, 20:22

Купувате 100 квадрата апартамент на кредит за 1209 лева на месец до 2060 година
Дата: 29/09, 20:19

Още една страна вдига ограда със сензори по границата с Русия
Дата: 29/09, 20:10

668 жилища на 1000 българи
Дата: 29/09, 20:06

Ръст между 175 и 185 сантиметра за гвардейците: Търсят 118 свободни позиции
Дата: 29/09, 19:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия