Румъния планира да развие нов зимен курорт


Дата: 04/09, 00:52

илюстрация: Neighbor's goat, уикипедия
 

Румъния планира да развие нов зимен курорт в планините на Банат с финансиране от 42 милиона евро, съобщава информационният сайт Зиаре.

Проектът за развитие на туристическата зона Семеник-Кривая в планините на Банат (дял от Западните Карпати) е получил това лято одобрение за финансиране от Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма и има за цел да превърне региона в топ дестинация за любителите на зимните спортове, но и в курорт със съоръжения и забавления през всички сезони.

С общ бюджет от 42 милиона евро проектът предвижда създаване на модерна ски зона с девет километра нови писти, гондола и съоръжения за изкуствен сняг, както и много други забавления, като атракционни паркове, център за водни спортове и трасета за походи.

Проектът ще бъде осъществен от кметствата на Решица и Валюг и Окръжния съвет на Караш-Северин (Югозападна Румъния). Кметството на Решица е водещият партньор в проекта, а кметът Йоан Попа казва, че този месец ще бъде подписан договорът за финансиране, допълва БТА. 

Кметът уточни, че Министерството на икономиката е осигурило 70 процента от общата стойност на проекта, т.е около 30 милиона евро, а останалите 12 милиона евро ще бъдат осигурени чрез банков кредит от кметството на Решица или от консорциум на трите институции, участващи в проекта.

Ски пистите ще започват и ще завършват на различни надморски височини, предлагайки разнообразни трасета по протежение на трасето на гондолата. Пистата Францдорф например ще започва от 1391 м надморска височина и ще слиза на 625 метра.

Проектът, който е включен в Националния мастерплан в туризма, ще превърне Семеник в модерен курорт, допринасяйки в значителна степен за развитието на окръг Караш-Северин, посочва Зиаре.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изкараха техника по улиците в неделя заради извънредното положение във Варна
Дата: 15/09, 18:42

Известие от Вайбър с оферта за работа в български град
Дата: 15/09, 18:38

От утре във Варна започват безплатните прегледи за туберкулоза
Дата: 15/09, 18:30

Другарките в НРБ не я искаха в клас на първия учебен ден, сега е най-красивата водеща по БТВ
Дата: 15/09, 18:30

На 97-и километър на магистрала "Тракия" две верижни катастрофи с много коли
Дата: 15/09, 18:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия