Появиха се уникални находки край село Капитан Петко войвода


Дата: 21/08, 23:35

снимки: Община Тополовград, Фейсбук

Ценни и уникални археологически находки бяха разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Това съобщиха от Община Тополовград на официалната си страница във Фейсбук, предизвиквайки широк интерес към историческото наследство на района.

Археологическият екип, ръководен от известната археоложка Даниела Агре, се натъкна на вероятна гробница на тракийски аристократ, който е бил на римска служба като висш военен. Това се предполага от намерените на място артефакти, включващи изключително ценни златни предмети и оръжия. Сред находките се открояват златна огърлица, златна диадема, златен пръстен и нож с инкрустации от злато и полускъпоценни камъни. Открити са също множество оръжия, включително меч, ножница, копия и ризница, допълва Дунав мост. 

дна от най-интересните находки при разкопките е погребан кон до човешкото тяло, като сбруята на животното е била украсена със златна апликация. Това подчертава значението на погребания човек, като се предполага, че конят е бил верен другар на аристократа, използван и в битките.

Подробности около разкопките и находките ще бъдат разкрити утре, информираха от Общината. Очаква се да бъдат представени допълнителни данни за времето и обстоятелствата на погребението, както и за значението на артефактите в контекста на тракийската и римската история.

Село Капитан Петко войвода и община Тополовград не за първи път попадат в светлината на историческите открития. Според данни от сайта на Община Тополовград, на територията на общината досега са регистрирани 96 паметника на културата, от които 16 са с национално значение. Това е поредното доказателство за богатото археологическо наследство на района, който продължава да изненадва учените с нови и важни открития.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



2-годишни близначета загинаха от жега, роднина ги забравил в колата си
Дата: 12/09, 17:01

33-годишна жена получи епилептичен пристъп и помете 4 коли във Варна
Дата: 12/09, 16:59

ЕК отговори за проектозакона за чуждестранните агенти на "Възраждане"
Дата: 12/09, 16:56

Смайваща находка на острова в Созопол
Дата: 12/09, 16:441 Коментар

Окръжният съд във Варна остави в ареста 25-годишен студент, обвинен в разпространение на дрога
Дата: 12/09, 16:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия