Скръбна вест за България: Изгубихме голям литератор


Дата: 16/06, 13:27

Снимка Pixabay

Почина големият литературен критик, поет и белетрист от Пловдив Владимир Янев. Това съобщиха негови приятели и колеги, които му отдават почит чрез постове във фейбук, пише plovdiv24.bg. 

Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Завършил е тогавашното училище "Лиляна Димитрова", след което българска филология в Софийския университет през 1972 г. Бил е учител по български език и литература в Неделино, Златоград и Пловдив. От 1981 г. преподава българска литература в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и е запалил поколения студенти по родните автори. Янев е бил лектор по българска литература в Санктпетербургския университет в учебните 1995/1999 г.

Докторската му дисертация е на тема "Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература". Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата в Пловдивския университет. Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център. Автор е на много книги и помагала, сред които: Живея и препрочитам", "Признати и непознати", "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът","С вас, седмокласници, да прочетем заедно", "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" и др.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ето я истинската възраст на Юлияна Дончева
Дата: 25/06, 10:17

Разследват отвличане на жена в Смолян
Дата: 25/06, 10:11

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 25/06, 10:10

Много места във Варна остават без вода днес
Дата: 25/06, 10:08

Идва смут на касите в Лидл, Билла и Кауфланд: Рестото само в евро или само в лева
Дата: 25/06, 10:061 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия