Всички българи в Гърция са предупредени: Случва се за първи път в историята и е много опасно


Дата: 25/06, 09:59

Пиксабей

Този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран някога в историята на Гърция, съобщи АНА-МПА. 

Юни 2024 г. „ще бъде най-горещият изобщо от всички, които сме виждали“, каза д-р Костас Лагувардос, директор по научните изследвания на Института за проучване на околната среда и устойчивото развитие на Националната обсерватория в Атина.

Окончателният извод обаче ще може да се направи чак в края на месеца. По думите на д-р Лагувардос този юни е с много високи стойности както по отношение на максималната, така и на минималната температура, което създава непрекъснат термичен стрес за хората.

За цялото първо 6-месечие на годината, с изключение на май, в Гърция се регистрират температури над обичайните за съответния сезон. Тази ситуация се наблюдава още от юли 2023 г., пише БТА.

Освен горещ този юни в Гърция е и сух. В резултат влагата в мъртвата горима маса в горите е много ниска, а запалимостта ѝ – особено висока, обяснява ученият.

В очакване на прогнозираната от метеоролозите нова гореща вълна през следващите дни общината на Атина въвежда от днес извънредни мерки за защита на гражданите, на бездомните, на зелените площи и за нормално функциониране на града.

От 9 до 21 ч. ще бъдат отворени климатизираните помещения на т.нар. „Клубове на приятелството“, които в обичайна ситуация действат като социални средища за гражданите от третата възраст.

Общинските лечебни заведения ще активират телефонната си „линия на горещините“, на която гражданите могат да потърсят съвет и насоки за справяне с температурите, а социални работници ще предоставят на бездомните жители на гръцката столица храна, вода, кафе и комплекти за защита с продукти от първа необходимост.

За бездомните животни атинската общинска служба „Градска фауна“ е поставила над 150 поилки в различните квартали на града.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Здравословно хранене
Дата: 28/06, 20:50

Близо 2/3 от българските тийнейджъри нямат никаква финансова грамотност
Дата: 28/06, 20:39

Катастрофа задръсти АМ "Хемус"
Дата: 28/06, 20:091 Коментар

Журналист: Сега ще ви кажа какво се случи с Байдън в първите минути на дебата
Дата: 28/06, 20:061 Коментар

Защитата на Брендо: Думите на вътрешния министър, че клиентът ми е кацнал на изоставено летище, са абсурдни
Дата: 28/06, 19:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия