Въвеждат "донос бонус" за укрити данъци над 100 хиляди лева


Дата: 16/07, 10:55

Булфото

Министерство на финансите планира законодателни промени, с които да се въведе финансов стимул за хората, които подадат информация за неплащане на данъци, осигуровки, мита и други финансови измами.

Сумата, която обаче ще постъпи в хазната, от тази информация, трябва да са на обща стойност над 100 000 лева. Това става ясно от отговор на финансовия министър Людмила Петкова на депутатския въпрос на Мартин Димитров, предаде Парите ни.

Друга промяна, която се предвижда да се въведе в периода 2024 г. - 2027 г. е усъвършенстване на фискалния контрол и предварителното деклариране при стоки с висок фискален риск. Министерство планира и внедряване на Стандартен одитен файл за данъчни цели в България, като така се цели повишаване на доброволното спазване на данъчното законодателство.

Как ще се отрази на доходите ни идеята гражданските договори да се приравнят на трудовите 

Отново се повдига и идеята за разширяване на обхвата на определението „трудови правоотношения“, като предишната идея, която не срещна подкрепа, беше гражданските договори да се облагат като трудовите и върху тях да се дължат всички осигуровки.

Мотивите, с които тази промяна беше предложена миналата година, бяха, че в практиката много често правоотношения, които имат всички характеристики на трудовите, се прикриват като с лицата се сключват граждански договори.

По този начин се ползват нормативно признати разходи при формирането на облагаемия доход, а също се внасят задължителни осигурителни вноски в по-нисък размер.

Финансовото министерство планира фирмите, регистрирани по Закона за ДДС, да издават задължително електронни фактури. Кога точно ще бъдат въведени тези мерки, не става ясно от отговора на министъра.

Петкова уверява, че министерството и правителството ще продължат усилията за изваждането на страната ни от т. нар. „сив списък“ на държавите под засилено наблюдение за пране на пари



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Италианският актьор Франко Неро получи Почетния знак с лента на кмета на Варна
Дата: 23/08, 18:33

Рокаджията свещеник Борис: Всеки си мисли, че е добър човек
Дата: 23/08, 18:29

Вижте отговорите на поправителната матура по втория задължителен предмет
Дата: 23/08, 18:18

Пожар избухна край Нови хан, общината търси помощ
Дата: 23/08, 17:59

Милена Тодорова пропусна златен шанс и завърши осма на световното лятно по биатлон
Дата: 23/08, 17:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия