Нерендра Моди в Киев: Индийският премиер призова Зеленски да преговаря с Русия


Дата: 23/08, 17:47

Кадър: Нова

Индийският президент Нарендра Моди призова президента Володимир Зеленски в петък да седне за преговори с Русия за прекратяване на войната в Украйна и предложи да действа като приятел, за да помогне за постигането на мир, предава Ройтерс, цитирана от БТВ.

Двамата лидери се срещнаха в Киев.

Първото посещение на индийски министър-председател в съвременната украинска история идва в ключов момент от войната, започната от Русия през февруари 2022 г.

Москва постига бавен напредък в Източна Украйна, докато Киев осъществи настъпление в руската Курска област.

Моди, чието посещение в Москва миналия месец беше критикувано от Киев, каза, че е дошъл в Украйна с послание за мир и призова за диалог между Русия и Украйна при първа възможност.

„Пътят към решението може да бъде намерен само чрез диалог и дипломация. Ние трябва да се движим в тази посока без да губим време. И двете страни трябва да седнат заедно, за да намерят изход от тази криза“, каза Моди.

„Искам да ви уверя, че Индия е готова да играе активна роля във всички усилия за постигане на мир. Ако мога да играя някаква роля в това, лично ще го направя. Уверявам ви като приятел“, посочи министър-председателят на Индия.

Украинският лидер каза в изявлението си, че „въпросът за прекратяване на войната и справедливият мир са приоритет за Украйна“.

Украйна многократно е заявявала, че иска войната да приключи, но при условията на Киев, а не на Кремъл. Подготвя се провеждането на втора международна среща на върха по-късно тази година, в която да участват представители на Русия.

Първата среща на върха, проведена в Швейцария през юни, беше без Руската федерация, като същевременно привлече десетки делегации, включително една от Индия, но не и от Китай.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Харис: Дължим още един дебат на американските избиратели
Дата: 13/09, 01:10

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 01:00

Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Дел Потро с прощален мач през декември
Дата: 13/09, 00:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия