Завод от НРБ процъфтява във Варна и раздава милиони печалба на хората


Дата: 29/03, 14:45

Кадър КРЗ Одесос

Кораборемонтен завод „Одесос” АД планира да разпредели на акционерите си най-високия си дивидент досега. Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание, публикувана на сайта x3news.com. Общото събрание ще се проведе във Варна на 16 май 2024 г.

По време на общото събрание ще бъде гласувано решение от печалбата на дружеството за 2023 г. да бъде разпределен дивидент от общо 9 386 272 лв. бруто, или по 16 лв. бруто на акция, а остатъкът да остане като неразпределена печалба. Според неодотирания отчет на дружеството то е генерирало нетна печалба за изминалата година в размер на 19,4 млн. лв.

Дивидентът, който компанията планира да разпредели, е най-високият до момента. През май миналата година дружеството КРЗ „Одесос“ разпредели рекорден дотогава дивидент от 12,8 лева бруто на акция. Предишният случай, в който компанията е разпределяла почти толкова висок дивидент, е през 2007 г., когато е разпределен дивидент от 12,5 лв. на акция от печалбата за предишната година.

За сравнение, през 2022 г. компанията разпредели дивидент от 4 лв. на акция.

Сред другите точки за обсъждане по време на общото събрание са приемането и одобряването на годишния доклад за дейността на дружеството през 2023 г., отчет за дейността на директора за връзки с инвеститорите, отчет на одитния комитет и подновяване на мандата на членовете му за срок от 3 години, приемане на доклада на експерт-счетоводител за резултатите от проверката на годишния финансов отчет за 2023 г., приемане на одитирания годишен финансов отчет на дружеството.

По време на общото събрание ще бъде приет и докладът за възнагражденията на Съвета на директорите на КРЗ „Одесос“ и освобождаване от отговорност членовете на съвета на директорите за дейността им през 2023 г. Ще бъде гласуван и изборът на одитор за извършването на независим финансов одит на годишния финансов отчет на КРЗ “Одесос” АД за 2024 г.

СЪЗДАВАНЕ

        1955

С въвеждането в експлоатация на Сухия док към Корабостроителен и Кораборемонтен завод “Георги Димитров”е поставено началото на КРЗ „Одесос” АД. Известен период след създаването си се разделят двете дейности на Корабостроителен и Кораборемонтен завод “Георги Димитров” и така КРЗ Одесос поема кораборемонтните услуги.

Изграждането тогава на дока е свързано с необходимостта от извършване на аварийни докови ремонти на военни кораби при евентуални военни действия в басейна на Черно море по време на Студената война.

Първият докуван кораб е българският кораб Шипка. С него се слага началото на експлоатацията на Сухия док.

ДНЕС

      1989

След промените в бившите социалистическите държави през 1989г., КРЗ „Одесос” – Варна е преобразуван, а през 1997г. КРЗ „Одесос” става АД. Капиталът е почти изцяло частен.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



17 души са пострадали при тежки катастрофи през изминалия ден
Дата: 27/04, 10:49

Главчев махна Вяра Тодева, която бутна МОЧА
Дата: 27/04, 10:36

Бузев обяви, че е готов да се върне да помага в община Варна
Дата: 27/04, 10:34

Екатерина Захариева: Борисов има изключително силен политически нюх
Дата: 27/04, 10:211 Коментар

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 10:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия