Здравна агенция на ЕС: Епидемия от коклюш обхваща Европа


Дата: 08/05, 21:51

Снимка Pixabay

Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш (магарешка кашлица) през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г., като броят им е 10 пъти по-голям в сравнение с всяка от предходните две години, предаде Ройтерс.

Общо за периода страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са докладвали близо 60 000 случая, съобщи Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в сряда, като 11 от тях са смъртни при бебета, а осем - при възрастни хора.

Коклюшът е бактериална инфекция на белите дробове и дихателните пътища, която е ендемична в Европа. Тя може да бъде много опасна за малки бебета или възрастни хора.

Според ECDC дори в страни с високи нива на ваксинация се очакват по-големи епидемии от коклюш на всеки 3-5 години, въпреки че лекият спад в имунизацията по време на пандемията КОВИД-19 може да е бил фактор за увеличаването на броя на заболелите. По време на пандемията и свързаните с нея ограничения на движението разпространението на коклюш също е било много слабо, поради което ръстът днес изглежда по-голям.

Въпреки това броят на заболелите все още е исторически висок. През първите три месеца на 2024 г. вече са регистрирани толкова случаи, колкото са били средно за една година между 2012 и 2019 г.

Агенцията отбеляза, че голяма част от населението е пропуснало естественото повишаване на имунитета си срещу коклюш, тъй като не е било изложено на него по време на пандемията.

Бебетата на възраст под шест месеца са изложени на особен риск от инфекцията.

„Важно е да не забравяме, че животът е застрашен, особено на нашите малки деца. Доказано е, че ваксините срещу коклюш са безопасни и ефективни“, заяви директорът на ECDC д-р Андреа Амон.

Повечето европейски държави рутинно имунизират децата срещу коклюш, а много от тях ваксинират и бременните жени, за да предпазят бебетата. ECDC заяви, че някои страни трябва да обмислят възможността за прилагане на подсилващи мерки и при по-големи деца и възрастни, тъй като имунитетът им може да отслабне, пише БТА.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул
Дата: 20/05, 02:10

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 02:00

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1
Дата: 20/05, 01:07

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия