Отиде си незабравим български главен редактор и светило в писането


Дата: 29/03, 15:28

Пиксабей

Напусна ни незабравимият български поет Таньо Клисуров!

Клисуров се готвеше да празнува 80-годишния си юбилей на 23 май. „Полетя към звездите приятелят, човекът, творецът - неотразимият със своето творчество и своя пример – Таньо Клисуров! Той - поетът с национална слава, стожерът на литературната творческа гилдия в Стара Загора, приятелят на толкова много почитатели на изящното слово, обичаният и уважаван от всички главен редактор на списание "Птици в нощта".

Беше тих и сдържан, принципен и справедлив. Остави ни своя блестящ пример и творчество - едно безценно съкровище, което времето ще съхрани. Сбогом, поете, сбогом приятелю!“ Така старозагорските поети съобщиха за кончината своя доайен. „ТЪЖНИТЕ ВЕСТИ идват внезапно и изпепеляват душата...

„Току-що прочетох: отишъл си е ТАНЬО КЛИСУРОВ! О, не! Не и Таньо - такъв чист български параклис; достоен и много талантлив Поет и свиден приятел... Светъл път към вечността, скъпи Таньо! Мария, прегръщам те, миличка! И скърбя заедно с теб и с всички приятели...“, написа във Фейсбук профила си поетесата Елка Няколова.

„Поете, Брате, Приятелю... Сбогом! Обичам те! И Ти благодаря за времето, за думите, за мислите... За всичко, което ни събираше! Мир на душата Ти и Светлина по пътя ти небесен! С БОГОМ, ТАНЬО!“ С тези думи изпрати своя неизменен учител друг майстор на римите – Йордан Пеев.

Таньо Клисуров е роден на 23 май 1944 г. в Мъглиж. Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Работил е в културния отдел на в. „Септември“, бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“ и на в. „Вик“, драматург на ДТ „Гео Милев“, учител. Член е на СБП и на СБЖ. Автор е на 14 стихосбирки: „Южна гара“, „Най-скъпото“, „Минирано поле“, „Резервен изход“, „Вътрешен глас“, „Собственик на болката“, „Във втората половина на живота“, „Страхувам се от рая“, „Казано с очи“, „Седмото небе“, „Душа, съветник мой попътен“, „Прошепнати думи“, „Внезапно сърцебиене“, „Мерено и немерено“.

В Москва излиза книгата му „Сказано глазами“. Първата му книга „Южна гара“ получава голямата награда на литературните празници „Южна пролет“ в Хасково (1976). Носител е на Наградата за поезия на СБП и редица други литературни награди. Почетен гражданин на Стара Загора. Председател на Дружеството на писателите в града.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мощен трус удари японските острови Бонин
Дата: 27/04, 13:54

Само два дни ви делят от това да бъдете обявени от НАП за некоректни
Дата: 27/04, 13:26

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 13:10

Денков: Помните ли "Лафка"? Е, държавата ще свърши като нея, ако Пеевски е във властта
Дата: 27/04, 13:063 Коментара

Деси Цонева: Изследвахме се и се оказа, че всички сме болни
Дата: 27/04, 12:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия