Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания


Дата: 20/09, 13:50

Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи необходимите технически изисквания в проект на Наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Новите изисквания са продиктувани от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи Фокус.

В него са създадени разпоредби, които изискват специални технически изисквания за достъпност на морските плажове, определени от Министерския съвет за достъпни от хората с увреждания по предложение на министъра на туризма, съгласувано с министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на труда и социалната политика. 

Съгласно разпоредбите на ЗУЧК  "достъпен морски плаж за хората с увреждания“ трябва да е с осигурен свободен и безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа до и в морето, съблекалните, тоалетните и преместваемите обекти за бързо обслужване, както и до душовете, чадърите, шезлонгите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, които трябва да са изградени по подходящ начин за хора с двигателни затруднения.

С Наредбата са определени изискванията към достъпния вход за плажа и неговото обозначаване, маршрутите до морски плажове и др. Заложено е достъпът на хора с двигателни увреждания до морската вода да става чрез предлагане на услуги за предоставяне на съоръжения – плажни инвалидни колички и/или плажни патерици, които позволяват стабилно придвижване по пясъка и във водата. На достъпните маршрути, в съседните на достъпния морски плаж територии, ще се поставят насочващи към плажа табели или ще се използват други подходящи системи за насочване, обозначени с международния символ за достъпност.

Снимка: Пиксабей

Когато към достъпния морски плаж е предвиден паркинг, ще се осигурява най-малко едно достъпно място за паркиране. Задължително е предоставянето на информация за достъпните услуги за хора с увреждания с цел предотвратяване на рискове и злополуки. Информацията ще е с графични знаци и/или надписи и тактилно/звуково (чрез тактилни ивици, тактилни знаци, тактилни карти, текст на брайлово писмо, гласова информация и/или системи за насочване). В случаите, когато на плажа не се допускат домашни любимци, изключения ще  се правят за кучета водачи на хора с увредено зрение.

Продължението четете ТУК.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



САЩ възстановяват базата на острова, откъдето хвърлиха атомната бомба в Япония
Дата: 20/09, 16:34

Ремонтите в местност „Пчелина“ продължават и утре
Дата: 20/09, 16:31

Пеевски: Всички политици и институции да се обединим за пресичане на антибългарската кампания от РСМ
Дата: 20/09, 16:28

Познахте ли това бебе от НРБ? На 52 години шоуто му е "Забранено" и пак е с Мария Игнатова
Дата: 20/09, 16:27

След 22 часа БТВ нанесе тежък удар на Нова тв
Дата: 20/09, 16:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия