Почина първата жена с трансплантиран свински бъбрек и имплантирано устройство за поддържане на сърце


Дата: 10/07, 18:00

Снимка Pixabay

Лиза Пизано, първата жена, на която беше трансплантиран свински бъбрек заедно с имплантирано устройство за поддържане на сърцето ѝ, почина, съобщава БТА.

Лиза Пизано е имала комбинация от сърдечна и бъбречна недостатъчност. Тя е била твърде болна, за да се класира за традиционна трансплантация. През април хирурзи от медицинския център "Лангон Хелт“ в Ню Йорк (NYU Langone Health) извършиха иновативни операции в опит да спасят живота на пациентката. Първоначално изглеждаше, че жената от Ню Джърси се възстановява добре, но около 47 дни по-късно лекарите трябваше да отстранят свинския бъбрек и да поставят Пизано отново на диализа, след като органът бил увреден от лекарствата за сърце.

Въпреки диализата и имплантираната сърдечна помпа Пизано постъпи в хоспис и почина в неделя. Това съобщи в изявление хирургът Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации към медицинския център "Лангон Хелт“ в Ню Йорк (NYU Langone Health).

Монтгомъри похвали смелостта на Пизано. Нейното решение за такъв вид трансплантация е най-новият експеримент за превръщане на свински органи в човешки, т.нар. ксенотрансплантация. Целта на изследването е един ден да се преодолее острата липса на органи за трансплантация.

Пизано е вторият пациент, получила бъбрек от генетично модифицирано прасе. Първият, Ричард "Рик“ Слейман, бе опериран в Централната болница "Масачузетс“ в Бостън. Той почина в началото на май, близо два месеца по-късно. Лекарят му каза, че причината за настъпилата смърт е от съществуващо сърдечно заболяване, а не в резултат на трансплантацията



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шестима участника за България днес на Олимпиадата
Дата: 28/07, 07:55

Втора победа за Франция на футболния турнир на Олимпиадата
Дата: 28/07, 07:38

Днес честваме Световния ден за борба с хепатита
Дата: 28/07, 07:26

Високи температури в неделя
Дата: 28/07, 07:18

Богомилите според православната църква
Дата: 28/07, 07:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия